Izgradnja LNG terminala u Grčkoj; Vučić: Ovo je važno za ceo Balkan (VIDEO)

Izgradnja LNG terminala u Grčkoj; Vučić: Ovo je važno za ceo Balkan (VIDEO)

U grčkom gradu Aleksandrupolisu održana je ceremonija obeležavanja početka izgradnje terminala za tečni prirodni gas u prisustvu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitara Kovačevskog i premijera Bugarske Kirila Petkova.
Grčki premijer je u obraćanju poručio da bi Balkansko poluostrvo moglo da ima svoje mesto u energetskoj tranziciji celog Epira, prenosi Katimerini.

“Projekat u Aleksandrupolisu je nova energetska kapija i svetionik koji šalje dvostruki signal, njegovim završetkom uskoro ćemo moći da se oslobodimo gasa koji dolazi iz ruskih izvora i da naše zemlje igraju zajedničku ulogu u novoj energetskoj mapi”, istakao je Micotakis.

Dodao je da su grčke LNG stanice u stanju da pokriju grčko tržište, ali i da zamene značajan deo ruskog gasa.
“Nedavna ucena Moskve gasom čini saradnju ne samo neophodnom, već i hitnom”, naglasio je Micotakis.
Bugarski premijer Petkov je govorio o istorijskom danu za Bugarsku i Grčku, tokom kojeg je napravljen važan korak za energetsku nezavisnost dve zemlje.
“Ovo nije samo energetski projekat. To će promeniti energetsku mapu Evrope”, poručio je Petkov, prenosi AP.
Predsednik Evropskog saveta je istakao da mora da se pokaže evropski suverenitet, kao i da se postigne energetska nezavisnost.

“Ovaj projekat je prekretnica u energetskom razvoju Evrope,” naglasio je Mišel.

 Vučić: Ovo je važno za ceo Balkan

Atina, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom

Predsednik Vučić je poručio da izgradnja LNG terminala predstavlja veliki i važan događaj za ceo region, za ceo Balkan.

“Ovo je važan događaj za ceo region, za ceo Balkan”, naglasio je Vučić.

Dodao je da je on među malobrojnima koji je, kao i uvek, bio skeptičan po pitanju tog projekta, ali da je sada kada vidi da je sve spremno veoma zadovoljan zbog toga.
“Veoma smo zahvalni i spremni da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti”, rekao je Vučić.
Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.
Iz Brisela napominju da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da, što pre, smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.
Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, naveo je Evropski savet.