IZLILE SE REKE NA ZAPADU SRBIJE (VIDEO)

IZLILE SE REKE NA ZAPADU SRBIJE (VIDEO)

U Prijepolju se izlila reka Seljašnica

 FOTO TANJUG/ DRAGAN NIKOLIÆ, fotografija niske rezolucije/ nr

Zbog neprekidnih padavina tokom noći i jutra izlila se reka Seljašnica i poplavila Kotanjsku ulicu u Prijepolju.

Stanovnicima naselja voda je ušla u kuće i napravila ogromnu štetu, preneo je Prijepolje info portal.

Poplavljeno je oko dvadesetak kuća , a potrebna je pomoć jer se očekuje nastavak padavina.

Brodarevo najugroženija tačka od poplava, situacija trenutno pod kontrolom

Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je danas da je Brodarevo najugrožena tačka od poplava jer je tokom noći na tom prostoru padala obilna kiša, ali je trenutno situacija pod kontrolom i preduzimaju se sve preventivne mere kako bi se zaštitili životi i imovina građana.

FOTO TANJUG/ DRAGAN NIKOLIÆ, fotografija niske rezolucije/ nr

Puzović je za TV Prva rekao da je vodostaj na Limu jutros porastao za 12 centimetara i da se očekuje dalji rast do podneva, ali da je za sada situacija pod kontrolom.

“Ulične vode i svi potoci koji se kreću prema Prijepolju i prema selima su veliki ali nemamo nigde za sada ugrožene kuće. U Brodarevu smo postavili noćas još jednu liniju odbrane, to je tačka koja je najugroženija i sprovodimo sve mere”, kazao je Puzović.

On je dodao da se u ostalim delovima Srbije u kojima je bilo kritično zbog poplava situacija smiruje, te da se u Sjenici reka Grabovica povukla u svoje korito, a talas padavina se premešta prema jugu i jugoistoku.

“Dole smo na terenu i spovodimo preventivno sve mere radi zaštite života i imovine građana”, naveo je on.

On je istakao da su preduzete preventivne mere kako bi se zaštitilo najugroženije područje u Brodarevu i da su vreće sa peskom poređane na nekim mestima na mostovima gde može doći do izlivanja, a na terenu je i teška mehanizacija.

“Noćas smo odradili i zaštitni zid u Brodarevu, to su operativne mere koje zajedno sa Sektorom za vanredne situcije sprovodimo na najugroženijem području”, naveo je Puzović.

Lučani: Izlila se reka Bjelica, iseljena jedna porodica

Prijepolje, 17 decembra 2022.- Kako je prognozirao RHMZ u poslednja 24 sata usled obilnih padavina došlo je do podizanja niva reke Lim iznad nivoa redovne odbrane od poplava i došlo je do izlivanja reke u prijepoljskom naselju Zalug. Pod vodom se nalazi obradivo zemljište i livade, a voda preti da uðe i u kuæe. FOTO TANJUG/ DRAGAN NIKOLIÆ, fotografija niske rezolucije/ nr

Vodostaj reke Bjelice dužinom celog toka trenutno je izrazito uvećan, a reka se izlila na poljoprivredno zemljište u pojedinim naseljenim mestima.

Prema rečima Milivoja Dolovića, predsednika opštine Lučani, usled izlivanja reke Bjelice došlo je do plavljenja poljoprivrednog zemljišta u selima Živica, Turica i Puhovo.

„Ugrožena su i dva putna pravca u Viči i Guči”, dodao je Dolović.

Kako je za Tanjug rekao Milija Milenkovića, pomoćnik predsednika opštine Lučani, jedna porodica je iseljena i u dva domaćinstva je voda ušla u dvorište.

“Ako za sat, dva ne udje više to je to, ali ako nastavi onda može biti kritično”, rekao je on.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na reci Bjelici u Guči otkazano je zbog apela nadležnih republičkih organa i vremenskih neprilika kao i najavljenih pojačanih padavina.

Sjenica: Situacija je katastrofalna, cela naselja su poplavljena

Usled obilnih padavina koje su zahvatile prethodnih dana jugozapad Srbije došlo je i do izlivanja reka na teritoriji opštine Sjenica, a prema rečima Muniba Mujagića, predsednika te opštine, situacija je ovog jutra jako teška.

„Situacija je katastrofalna. Mnogo je teže jutros nego što je bilo tokom jučerašnjeg dana. Do jutros u tri sata ništa nije ukazivalo da će ovoliko porasti nivo Grabovice. Sve se bilo smirilo. Ali od 3 sata jutros je vodostaj Grabovice naglo porastao i na mnogim mestima reka se izlila. Cela naselja su poplavljena. Jako je teška situacija”, rekao je za Tanjug Mujagić.

Inače, pripadnici Sekotra za vanredne situacije, Srbijavode obezbedjuju mesta gde se tokom dana očekuje vrh poplavnog talasa.

RHMZ je upozorio i da se na prostoru Kosova i Metohije, jugoistočne i istočne Srbije doći do većih padavina, tako da ponovni rast reka ne ide nikome u korist.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com