Izložba gljiva u opštini Pantelej

Izložba gljiva u opštini Pantelej

PANTELEJ GLJIVE.avi_snapshot_00.00_[2014.10.26_18.18.23]Neinformisanost o vrstama gljiva i razlikovanje otrovnih od jestivih, osnovni je problem sa kojim se susreću potencijalni sakupljači gljiva. To je i glavni razlog nesrećnih slučajeva trovanja pečurkama. Kako bi se sakupljači, ali i laici edukovali i naučili kako da ih razlikuju organizovano je sakupljanje gljiva na Gradcu, Kalafatu i Kameničkom visu, a zatim i izložba u Gradskoj opštini Pantelej.

Bukovača, vrganj, jajčara, šampinjoni samo su neke vrste jestivih gljiva. Iako većina ljudi zna kako one izgledaju nije na odmet biti oprezan jer u prirodi, pored jestivih rastu i otrovnice.

Gljive su i hrana i lek, ali sa njima treba biti oprezan, kaže Miroslav Pavlović iz Mikološkog društva Kraljevo.

Manifestacija Dani gljiva okupila je više od 40 članova mikoloških društava iz raznih krajeva Srbije koji su samo tokom jednog dana na Kameničkom visu, Kalfatu i Gradcu pronašli 163 vrste gljiva. Izložene su i neke izuzetno retke vrste.

Opština Pantelej drugu godinu zaredom podržava ovu manifestaciju.

Pored Nišlija na ovoj manifestaciji učestvovali su i predstavnici mikoloških društava iz Kraljeva, Valjeva i Raške. Kako kažu u GO Pantelej sredstva iz IPA programa od 2015. do 2020. godine izdvajaće i za ovu oblast, koja može da privuče turiste u niški kraj.