Izložba povodom 50 godina likovne kolonije "Sićevo"

IZLOZBA SICEVOU Nišu se večeras otvara izložba dela nastalih na likovnoj koloniji „ Sićevo“ povodom velikog jubileja – 50 godina redovnog održavanja kolonije.

U tri galerijska prostora, – Galerija „ Srbija“, Paviljon i „ Salon 77“ u niškoj Tvrđavi,  biće postavljeno 107 od 796 radova koji se čuvaju u fondu Galerije Savremene likovne umetnosti.

Ipak, ova bi institucija mogla da ostane bez depoa, ako grad ne nadje nekog rešenje, jer je zgrada u kojoj se nalazi u procesu restitucije vraćena pravim vlasnicima.

Ovaj sjajan prostor galerije Srbija u samom centru Niša ali i depo iza galerije i radionica za restauriranje umetničkih dela predmet su restitucije. Pitanje je koliko dugo će Galerija savremene likovne umetnosti biti u prilici da ovde priređuje izložbe. I posebno je pitanje gde će sa svim delima, koja se konačno desetak godina unazad čuvaju na adekvatan način.

Spor koji vode vlasnici imovine oduzete posle Drugog svetskog rata bliži se kraju, a ne vidi se rešenje gde bi se moglo prebaciti ovo decenijama skupljano blago, kaže umetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu (GSLU), Milica Todorović.

Koloniju osnovala Nadežda Petrović

Likovnu koloniju u Sićevu osnovala je velika srpska slikarka Nadežda Petrović 1905. godine, ali se od 1964. godine održava svake godine. U radu Kolonije učestvovalo je više od 400 umetnika različitih generacija i vokacija iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije i iz mnogih zemalja sveta.