Izručenje Šešelja je kršenje ljudskih prava

Zdenko TomanovicPonovno izručenje Vojislava Šešelja Haškom tribunalu bilo bi kršenje ljudskih prava. A kako su ona iznad svih ostalih, država nema obavezu da Šešelja vrati u Hag na izricanje presude. To izričito tvrdi Advokat Zdenko Tomanović, koji je pred Hagom branio Slobodana Miloševića. Tomanović, koji je održao predavanje niškim studentima prava, međutim, kaže i da ne veruje da će Srbija reći ne Haškom tribunalu, već da će Šešelja izručiti čim Tribunal to zatraži.

Srbija nikada nije bila na strani svog gradjanina, i njegovih osnovnih prava, već uvek na nekoj drugoj strani, ali kad tad mora da postoji neki izuzetak, pa se nadam da će ovo biti taj izuzetak, kaže advokat Tomanović.

Tomanović je prvi koga je Milošević pozvao nakon hapšenja i poslednji koji ga je video živog. Kaže da bivši predsednik Srbije da je sve vreme saradjivao sa advokatima u pokušaju da odbrani sebe i Srbiju. Nekoliko dana pred smrt tražio je od Tomanovića posebnu uslugu.

Odneo sam bio pisanu poruku Lavrovu, ministru spoljnih poslova Rusije,u kojoj je on molio Rusiju za pomoć, kaže Tomanović.

Tomanović je bio gost Pravnog fakulteta u Nišu, gde je na poziv Udruženja „Studentska priča“, govorio o danima odbrane Slobodana Miloševića pred haškim sudom.