LAF U MRAKU

Lokalni antikorupcijski forum u Nišu u poslednjih godinu dana dobio je oko 50 prijava građana za korupciju. To ocenjuju kao dobar pokazatelj, što znači da se korupcija sve češće prijavljuje. Međutim, LAF nema normalne uslove za rad. Kancelarija u Tržnom centru Kalča, koju je ovo nezavisno gradsko telo od Grada dobilo na korišćenje, zbog starih nagomilanih dugova nema struju, a ni grejanje. A i komunikacija sa gradskim rukovodstvom je, kažu, sve slabija.

Broj Nišlija koje se odlučuju da prijave korupciju nije veliki, ali je dobra vest da se polako povećava, kažu u niškom Lokalnom antikorupcijskom forumu. Kako u godišnjem izveštaju ocenjuju, institucije i funkcioneri nisu previše zainteresovani da se uključe u borbu protiv korupcije, a građane i dalje sprečava strah od posledica.

„Sve je više prijava, prošle godine smo imali 50-ak. Samo što zbog loših uslova ne možemo da postupamo po prijavama građana“

, kaže koordinatorka LAF-a u Nišu Valentina Krstić.

Oni koji žele da prijave korupciju, mogu to da učine u Kancelariji LAF-a na prvom spratu tržnog centra Kalča. Međutim, tamo članovi mogu da ih slušaju samo pod svećom, jer mesecima nema ni struje, a ni grejanja.

Niški LAF prošle godine proglašen je za najbolji u Srbiji, a priznanje mu je dodelio Biro za društvena istraživanja. Upravo zato ovoj instituciji je nepojmljiv odnos koji grad ima prema telu koje je kako kažu, vredno sprovodio Lokalni plan za borbu protiv korupcije.

„Ovo je skandalizno, ovakav odnos vlasti prema svom telu, a da ne pričamo da LAF još nije dobio ni obećanog sekretara“

, ocenjuje Zoran Gavrilović.

Niški Lokalni antikorupcijski forum osnovan je 23. novembra 2013. godine. Kako kažu, zadatak im je da prate borbu protiv korupcije koju sprovode gradske institucije, i da ohrabruju građane da korupciju prijavljuju. Bolja saradnja sa Gradom je, kažu, neophodna.

By rezija