Still0706_00000Odred izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja od 17. do 26. jula organizuje spust niz Južnu Moravu od Bujanovca do Varvarina čiji je cilj mapiranje kritičnih mesta od izlivanja. Reč je o sjedinstvenom spustu dugačkom 232 kilometra koji niko do sada nije pokušao da izvede zbog male plovnosti gornjeg toka Južne Morave. Regata je pripremana tri godine i podržana je od strane Ministrstva odbrane.

Regata je nastavak na dve plovidbe i filmova „Tužna Morava 1 i 2“ koji su celoj Srbiji pokazali koliko ova reka stanovnicima duž njenog toka služi kao smetlište. U regati učestvuje dvanaest iskusnih izviđača.

Više od polovine vodotoka nije plovno, tako da ćemo možda biti u situaciji da na jednom delu u ovakvim uslovima čak i prenesemo čamce. Ipak, nadamo se da ćemo se sa hidroelektranama na Vlasini dogovoriti da se određena količina vode upumpa u Moravu kako bismo ta dva kritična dana prošli na najbolji mogući način, kaže starešina Odreda izviđača „Zavičaj 1093“ Jovan Kocevski.

Regata će prioći kroz 89 naseljenih mesta i trajaće 10 dana. Prikupljena dokumentacija biće na raspolaganju Ministarstvu odbrane i Sektoru za vanredne situacije. Svaka opština će dobiti sređenu dokumentaciju za deo Južne Morave koji prolazi kroz njihovu teritoriju kako bi mogli da preduzmu potrebne mere na sanaciji određenog toka.