Izvršitelji popisali i imovinu Osnovnog suda!

STANIMIR DJURIC ADVOKAT (2)Dvojica izvršnih sudija Osnovnog suda u Nišu ostala su bez kompjutera koje su zaplenili izvršitelji zbog neisplaćenih advokatskih troškova niškom advokatu Stanimiru Đuriću i njegovim klijentima.

Ali sud bi mogao da ostane bez mnogo više toga. Jer, kako Đurić kaže, ovo je bilo samo upozorenje. Samo njemu sud 11 slučajeva duguje oko milion i 400 hiljada dinara, što je mnogo više od vrednosti dva zaplenjena kompjutera. A duguje se, tvrdi i drugim advokatima.

Niški advokat Stanimir Đurić u ponedeljak oko podneva iz niškog Osnovnog suda sa izvršiteljima je izneo dva kompjutera. Razlog za plenidbu imovine suda su neisplaćeni sudski toškov u parnicama u kojima su njegovi klijenti oslobođeni.

Pošto sud nije hteo da mi plati u predviđenom roku od 60 dana ja sam podneo predlog za dozvolu izvršenja. Ja sam imao mogućnost da biram dva načina naplate – preko računa službe prinudne naplate u Kragujevcu ili popisom, plenidbom i prodajom stvari, kaže Đurić.

Đurić se odlučio za ovo drugo. Kaže da se na prinudnu naplatu mnogo duže čeka.I dodaje da će nastaviti da sa izvršiteljima iznosi sve, do naplate celog duga.

Sijalice, brave, klupe iz hodnika – sve što ima od pokretne imovine u sudu mi ćemo popisati, tvrdi advokat.

SUDU Osnovnom sudu u Nišu bez komentara.Portparol Osnovnog suda je na odmoru, a od predsednika suda Gorana Spasića je preko sekretara suda stiglo obaveštenje da ne želi da da daje bilo kakve izjave o plenidbi imovine suda.

A advokat Đurić objašnjava da je izvršni dužnik, u ovom slučaju, faktički država! Međutim, država pare čuva u Narodnoj banci Srbije,čije je sedište na teritoriji Prvog osnovnog suda u Beogradu, pa se sudije izvršnog odeljenja drugih sudova, uključujući i niškog, oglašavaju nenadležnim. Za advokate je to neprihvatljivo, jer ne žele da čekaju, a Đurić dodaje da bi to pravilo i dodatno troškove koje bi opet morali da plate poreski obaveznici.

Za sada sam ja prvi advokat koji je ovo uradio. Ali, ako se na to odluče i drugi advoakti, popisaćemo ceo sud. Država bi morala ozbiljno da shvati svoje obaveze prema advokatima, upozorava Đurić.

Ako sud u međuvremenu ipak odluči da isplati advokata Đuriča i povrati svoje kompjutere, moraće dodatno da plati to što su na popisivanje izašli advokat Žurić i sudski izvršitelj. Što je još gore samo advokat Đurić čeka isplatu sudkih troškova za još nekoliko presuda. Kaže da će, ukoliko mu sud u roku od 60 dana ne plati, opet sa izvršiteljem pokucati na vrata suda.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com