"Ja kažem NE kasetnoj municiji”

MEDJUNARODNI DAN MIRA.mpg_snapshot_00.01_[2014.09.23_10.12.48]Na Međunarodni dan mira, Udruženje građana “Akcija i pomoć” ponovo podseća na opasnost od žutih ubica. Akcijom “Ja kažem NE kasetnoj municiji” još jednom je skrenuta pažnja javnosti na opasnost od neeksplodiranih kasetnih bombi u Srbiji koje su ostale nakon bombardovanja 1999. Godine.

Da su žute ubice podmuklo oružje i da se na područjima koje je njima bombardovano mogu naći i 15 godina kasnije dokazano je početkom septembra kada je u privatnom dvorištu u Boljevačkoj ulici, u niškom naselju Šljaka, nedaleko od aerodrome domaćin otkopao kasetnu bombu . Srećom, nije eksplodirala.

Kao još jedno upozorenje na opasnost koju žute ubice sa sobom nose, na Međunarodni dan mira, organizovana je akcija “Ja kažem NE kasetnoj municiji”.

U poslednje vreme nađeno je puno zaostalih kasetnih bombi. Opasnost je i dalje velika i mi moramo da potpišemo tu konvenciju, kaže Slađan Vučković,  predsednik Udruženja građana “Akcija i pomoć”.

Mnoge zemlje potpisale su Konvenciju o kasetnoj municiji. Srbija još nije stavila paraf.  Ministar odbrane ranije je za Tv Zona plus rekao da je i to u planu.

Ruski demineri su nedavno pregledali oko 815 kvadrata gusto naseljenog dela grada kod Banovine i nisu našli nijednu zaostalu bombu, ali postoji sumnja da žutih ubica možda ima  na još  600.000 kvadratnih metara  u Srbiji.