TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika VESTI

JABLANOVIĆ ODUSTAO OD KANDIDATURE ZA GRADONAČELNIKA LEPOSAVIĆA

Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović povukao je danas kandidaturu za gradonačelnika Leposavića na vanrednim lokalnim izborima na severu Kosova i Metohije, zakazanim za nedelju.

Jablanović je rekao da tu odluku nije doneo ni pod kakvim pritiscima, već zbog toga što ne postoje adekvatni uslovi za izbore i pozivao birače koji su bili spremni da glasaju za njega da ne izlaze na izbore.

Istakao je da njegova partije ne menja politiku i da joj je politički protivnik Srpska lista.

“Naš protivnik nije država Srbija, naš protivnik nije vlada Srbije i naš protivnik nije Aleksandar Vučić. Mi se borimo za promenu i lepši način života ovde na lokalu, ali na ovom izbornom procesu to nećemo moći da ostvarimo, zato što građani osećaju strah“, naveo je Jablanović.

On je ukazao na to da će izbori biti održani u smanjenom kapacitetu.

„Nemamo 18 biračkih centara i 25 biračkih mesta, kako je to zakonom bilo predviđeno. Imamo svega tri centra u srpskim sredinama, od koga se jedan nalazi u krugu same Policijske stanici u Leposaviću. Drugi centar se nalazi pored baze Specijalne jedinice u mestu Jarinje i treći na magistralnom putu na ulazu u Leposavić”, objasnio je.

Istakao je i da „nije prava klima da se u ovim trenucima izađe na izbore uz pratnju dugih cevi”,

Smatra da postoji odbojnost građana da glasaju na mestima uz prisustvo velikog broja policije i Kfora.

„U isto vreme mi imamo na severu jednu akciju i kampanju gde građani potpisuju peticiju za uklanjanje Specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova, a mi sada da pozivamo naše simpatizere i građane da u objektima i pored objekata baš te policije glasaju, za nas bi bilo politički neprihvatljivo. Bez ikakvih pritisaka, pretnji, ucena, bez ikakve prinude od bilo koga, odlučili smo da se povučemo iz ovog izbornog procesa“, dodao je Jablanović.

On je poručio ambasadorima zemalja Kvinte koji su podržali predstojeće izbore na severu pokrajine da posete taj deo i sami se uvere kakva atmosfera vlada.

Govoreći o političkoj partiji Pokreta Samoopredeljenje aktuelnog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, čiji su predstavnici kandidovani u sve četiri opštine na severu KiM, Jablanović kaže da će Kurti dobiti sever.

„Kurti je želeo sever, dobiće ga u nedelju. Pa neka on vidi šta će sa njim da radi. A za neke sledeće izbore mi ćemo biti spremni, ali mislim da će CIK za te izbore, ako ih ozbiljno doživljava i želi da se održe, morati da bude mnogo organizovaniji, mnogo spremniji i da sa nekim stvarima izađe pred nas političke aktere, a ne da nas nekim odlukama u poslednjem momentu dovodi pred svršen čin“, zaključio je Jablanović.

Vanredni lokalni izbori na severu Kosova i Metohije održaće se u nedelju, a od srpskih učesnika preostala je samo kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com