TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo region i Srbija

JAIN PROJEKAT „KREATIVNE EVROPE“ NA NIŠVILU

 

 

Albanski sastav u sklopu JAIN projekta 2 – FOTO Zoran Ćirić

Mladi džezeri oduševili publiku

U sklopu septembarskog izdanja Nišvila sinoć (subota, 19. avgust)  nastupili su mladi džez muzičari okupljeni oko projekta JAIN („Jazz i interkulturalizam“) koji je podržan od strane programa Evropske Unije „Kreativna Evropa“.

Utisci publike posle pojedinačnog predstavljanja grupa iz svake zemlje i zajedničkog nastupa na kraju programa,  bili su da je to sigurno jedan od najupečatljivijih, najenergičnijih i najemotivnijih nastupa na Nišville festivalu  tokom prethodnih godina.

JAIN projekat okuplja mlade muzičare iz Srbije, Albanije i Italije, a ovonedeljni susret u Nišu je početak drugog kruga upoznavanja (pošto se svake godine okupljaju novi sastavi), zajedničkih proba i nastupa, jer će mladi džezeri nastaviti druženje i muziciranje već za nedelju dana u Tirani, a onda tokom oktobra i na Sardiniji. Nosilac ovog projekta je „Nišville Fondacija“, a partneri su organizacije „Syri Blu“ iz Tirane i „Jana project“ sa Sardinije.

Podsećamo da je prvi krug ovog projekta održan prošle godine druženjem i koncertima u Nišu tokom Nišvila, zatim septembra na Sardiniji u sklopu festivala „Musica Sulle Bocche“  i oktobra, kao deo programa festivala „Jazz in Albania“.

U sklopu ovogodišnjeg susreta u Nišu, osim završnog koncerta,  zajedničkih proba i jazz radionica koje su držali iskusni džez muzičari – umetnici u rezidenciji, juče je održana i press konferencija i tribina na kojoj su predstavnici organizatora napravili rekapitulaciju dosadašnjih aktivnosti i najavili ono  što će uslediti do kraja projekta, a sami učesnici – mladi muzičari izneli utiske o boravku u Nišu i najavili predstojeće nastupe.

Septembarsko izdanje Nišvilla večeras se i zvanično završava nakon nastupa grupe Artan lili – pretponoćnim vatrometom uz zvuke numere „Kad sveci marširaju“  (When the saints go marchin` in) u izvođenju Duvačkog orkestra Gorana Cekića sa centralne kule Niške Tvrđave.

 

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com