уторак, јул 23

JANJIĆ: ZSO MORA DA SE FORMIRA PO MODELU KOJI JE U BRISELSKOM SPORAZUMU

0
31

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da Zajednica srpskih opština mora da se formira po modelu koji je u Briselskom sporazumu, jer smatra da ni na jednu situaciju ne može da se primeni tuđi model, već mora da se pravi onaj koji će se prilagoditi stanju na terenu, uz poštovanje nekih iskustava.

Svi balkanski modeli, kaže Janjić, koji su nastali posle raspada Jugoslavije, dobrim delom su ugrađeni i u Zajednicu opština, i napominje da je zadatak Miroslava Lajčaka da kaže da će razgovor o primeni ZSO početi od Briselskog sporazuma.

Janjić ističe da je od početka rečeno iz Beograda i od Srpske liste, da se traže razgovori o povratku i postoje uslovi, a da je jedan od njih  početak rada na ZSO, i dodaje da smatra da je Sprska lista u pravu kada kaže da neće izaći na izbore 23. aprila jer bi se time diskreditovala kod svojih birača.

Napominje da su izbori gradonačelnika četiri opštine preduslov za ZSO i njeno formiranje, ali kaže da se izbori ne tiču samo gradonačelnika, jer ako izbori prođu na ovaj način, onda će Kurti raspisivati pozive za nove policajce, sudije.

Na pitanje o evropskom planu on kaže da se on nastavlja na Briselski sporazum, odnosno da mu je zadatak da se primeni ono što je Briselski sporazum.

„Na kraju svega ćemo moći da kažemo da li je Briselski sporazum mrtvo slovo na papiru. Neki sporazumi su uglavnom ostvareni, i za njih ne možemo to reći. Ono što možemo da kažemo, a to se odnosi na sporazum o Zajednici opština i o diplomama, to su jedina dva Sporazuma gde nikakvog pomaka nije bilo. Svi drugi imaju delimično izvršavanje“, ocenio je Janjić.

Leave a reply