“Jastrebac” pregovara o vraćanju poreza

pumpa jastrebac“Jastrebac” pregovara sa Poreskom upravom o povraćaju 47 miliona dinara niškoj fabrici pumpi. Taj novac je fabrici sa računa skinut na ime poreza od prodaje opreme firmi „Jastrebac Hidromaž“. Oprema je, sudskim sporom, još 2012. godine vraćena „Jastrepcu“, ali u fabrici nije izmenjena poreska prijava, koja bi omogućila vraćanje novca. Dok se problem ne reši, “Jastrebac” je u blokadi, a plan reorganizacije fabrike je ugrožen. Iz poreske uprave nismo dobili odgovor o tome da li je moguć povraćaj poreza idokle se stiglo sa pregovorima.

U sindikatu tvrde – iza svega stoji interes zbog zemljišta čiji je “Jastrebac” vlasnik, ali se nadaju da će se pronaći rešenje.

Prethodno rukovodstvo imalo je nameru da oteraja firmu u likvidaciju i dođu do imovine od 15 hektara i 35 ari, tvrdi

Miodrag Jovančić, Samostalni sindikat "Jastrepca"
Miodrag Jovančić, Samostalni sindikat “Jastrepca”

predsednik sindikata “Jastrepca” Miodrag Jovančić.

Račun “Jastrepca“ je u blokadi. Zbog toga ne mogu ni da direktno učestvuju na tenderima, iako posla ima.

Inače, muke po Jastrepcu počele su još 2006. kada je prvi put privatizovan. Kupio ga je konzorcijum, koji su činili Uniteh iz Smedereva i kompanija Delta M. Privatizacija je poništena, a već 2007. godine stiže novi kupac – ruski „Skaj servis“. 2010. Odlazi u stečaj, a plan reorganizacije usvojen je aprila 2011. godine. Kažu da su 90 odsto plana ispunili i da će, ukoliko sa poreskom upravom nađu rešenje, vratiti likvidnost i možda već dogodine ispuniti obaveze u celosti. Inače, rok za završetak plana reoganizacije je april 2016. godine.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com