Javna rasprava nacrta Zakona o udžbenicima

udzbeniciI u Nišu je održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o udžbenicima, koji treba da reši nagomilane probleme u toj oblasti. Najavljuju se obavezni elektronski dodaci uz udžbenike, propisana maksimalna cena, ali i obim knjiga, kao i novi princip podele besplatnih udžbenika.

Do sada su besplatne udžbenike dobijali samo niži razredi osnovnih škola. Po novom predlogu, to pravo bi imali učenici od prvog razreda osnovne škole do četvrtog srednje, ali, na žalost, zbog finansijske situacije, knjige će pre svega da dobiju deca iz socijalno ugroženih porodica, kaže pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin.POMOCNICA MINISTRA

Takođe, novi zakon trebalo bi da reši i stanje u srednjim stručnim školama, gde đaci uče i iz 20 godina starih knjiga. Među novimana koje predviđa novi zakon je i definisanje maksimalnog broja strana za svaki udžbenik posebno. Sada, recimo, udžbenik i zbirka iz matematike za peti razred zajedno imaju 400 strana. Zorana Lužanin to naziva paradoksalnom situacijom, jer se veći deo knjiga ni ne otvori.