Javni poziv: Ko će upravljati regionalnom deponijom

Javni poziv: Ko će upravljati regionalnom deponijom

DEPONIJARegionalna razvojna agencija „Jug“ objavila je javni poziv za izbor koncesionara Regionalnog centra za upravljanje otpadom na 25 godina. Poziv će se naći u Službenom glasniku, a zainteresovani će imati rok 120 dana za predaju ponuda. Nova deponija biće napravljena na lokaciji Keleš u Doljevcu, i pokrivaće Niš i još sedam opština tog dela Srbije. Nadležni tvrde da izgradnjom deponije, ne bi trebalo da dođe do povećanja naknada za odlaganje otpada, ili bi, u najgorem slučaju trebalo da bude minimalno.

Nova deponija koja će biti izgrađena nadomak Doljevca trebalo bi da reši višedecenijski problem sa otpadom u osam opština – Nišu, Doljevcu, Svrljigu, Merošini, Gadžinom Hanu, Aleksincu, Sokobanji i Ražnju. Tender je međunarodni, a budući koncesionar mora da zadovolji nekoliko uslova: što manji stepen zagađenja životne sredine, računa se na 2 i po do 3 miliona evra za koncesiju, cena odlaganja otpada ne sme bitno da poveća troškove građana. Nišlije trenutno plaćaju za odlaganje otpada 33 evra po toni.

Prihvatićemo maksimalnih 40 evra, što bi značilo da će cena biti veća za oko 70 para po kvadratu, kaže direktor RRA Jug Bojan Avramović.

Uslovi javnog poziva, tvrdi se, ne favorizuju ni jednu kompaniju, niti tehnologiju, a ovo je prvi put da se takav projekat sprovodi u jugoistočnoj Evropi. Javni poziv trajaće 120 dana.  A deponija Keleš trebalo bi da bude i jedinstveni primer javno – privatnog partnerstva.
U međuvremenu, grad Niš mora da obezbediti kontinuitet u odlaganju otpada, tako da će do izgradnje nove deponije biti proširena postojeća deponija Bubanj.

Nova deponija treba da bude izgrađena na 70 hektara površine koja se nalazi na teritoriji opštine Doljevac. Vrednost celog projekta je oko 50 miliona evra. Prema ranijim saznanjima, za upravljanje i preradu otpada zainteresovano desetak inostranih kompanija, medju njima su potencijalni investitori iz Nemačke, Švajcarske, Austrije ali i iz Indije, Rusije, Izraela i Amerike.

KO MOŽE DA KONKURIŠE

Da bi neko mogao da konkuriše za dobijanje koncesija u deponiji Keleš u Nišu mora da ima najmanje 10 godina iskustva u izgradnji tehnologije sa kojom konkuriše, da ima najmanje pet godina iskustva u upravljanju i najmanje jedno postrojenje koje radi i u kome se mogu proveriti parametri kvaliteta.