Javno otvaranje medijskih projekata

medijski konkursi (2)Konkursna trka za budžetske pare za medijske projekte od javnog značaja u Nišu približila se kraju. S obzirom na to da su je od početka pratila razna spekulisanja, sumnje  i pritisci, ocenjivanje projekata je javno. Celokupan rad komisije mogu da prate zainteresovani u klubu Medija centra. Ovo je i prvi put u Nišu da se rad komisije, posebno vezan za medijske projekte održava pod budnim okom javnosti.

Javnost treba da bude upoznata šta se dešava, koji su kriterijumi i zašto je neki projekat prošao, a neki ne, kaže  direktor Medija i reform centra Niš Mladen Velojić.

Medjutim nekima i to nije bilo dovoljno. Predstavnci Udruženja skupštine stanara i niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma,  ponovo su želeli da udju tamo gde komisija radi, kao gradjanski posmatrači. I ranije su tražili da učestvuju u radu komisije,  što im zakon ne dozvoljava, pa im ni ovoga puta to nije dozvoljeno.  Zbog toga su, za razliku od ostalih posmatrača, napustili Medija centar.

Grad Niš  je još 8. februara raspisao konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada. Konkurs je ponovoljen 16. maja zbog pritiska LAF-a i Udruženja skupštine stanara, posle čega se prvobitna komisija raspala. Konkursom je predviđeno da se medijski projekti u javnom interesu sufinansiraju sa ukupno 68, 2 miliona dinara iz niškog budžeta. U igri su 53 projekta.