TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

“JEDNOBRZINCI”: SUDBINA STARIH LIFTOVA U NIŠU

U Nišu postoje liftovi čak iz pedesetih godina prošlog veka, a neki od njih više i ne mogu da se poprave. Zanimljivo je da se javljaju kvarovi kojih nije bilo 30 godina. Najviše je problema i havarija kod starih liftova, zbog dotrajalosti i nedostatka delova na tržištu.

Ovo je lift iz osamdeset prve godine, u Ulici Branka Krsmanovića u Nišu. To je samo jedan od oko 400 liftova koje održava Javno preduzeće “Nišstan”. Za popravku starijih liftova zaduženi su specijalizovani majstori. Saša Soljski ovaj posao obavlja već 30 godina. Kaže da su najveći problemi dotrajalost liftova i nedostatak delova na tržištu, od čega i zavisi sama popravka.

 

Zavisi od toga koliko će se brzo naći deo na tržištu, da li ga uopšte ima u prodaji. Samim tim zavisi vreme popravke lifta. Dođemo u objekat, proverimo prvo to što je prijavio stanar, prelazimo na ispitivanje instalacije komande ormara da bismo videli o čemu se radi. Nekada je to mehanički kvar, ne mora da bude elektro kvar, kaže Saša Soljski.

U poslednje vreme počeli su da se javljaju kvarovi kojih nije bilo tridesetak godina, kažu u “Nišstanu”.

 To su velike havarije, svi ti liftovi imaju svoj rok trajanja. Treba razmisliti, pa možda i zameniti po neki lift u tim zgradama.  Lift je osnovno transportno sredstvo u zgradama. Uvek apelujem da se prema površini i unutar zgrade odnosimo savesno, jer kad smo postali vlasnici stanova, postali smo i vlasnici hodnika, liftova. kaže direktor JP “Nišstan” Dejan Nikolić.

Nekada im je potrebna i pomoć bravara, sa kojima na terenu konstatuju o kakvom je kvaru reč. U Nišu ima i starijih liftova – iz pedesetih, šezdesetih godina.

Ovo je neka sredina. Imate i starije liftove i one novijeg datuma. Mikroprocesorsko vođenje, komanda takve vrste. To je već nešto savremenije, sa automatskim vratima. Ima liftova koji ne mogu da se poprave, mi ih zovemo “jednobrzinci”, imaju samo jednu brzinu vožnje. Dotrajali su i takvi liftovi idu na remont, menja se komandna tabla, vitalni delovi oko vučne mašine, kaže Soljski.

Lift stanarima i te kako znači.

Zamislite vi da ovim spratovima idete pešaka svakog dana. Ova zgrada ima deset spratova, ja živim na petom spratu, kaže stanarka zgrade Ružica Mladenović.

Javno preduzeće “Nišstan” održava oko 1.300 zgrada u Nišu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com