JKP MEDIANA ZNAKDa li će radnici Mediane početi da primaju minimalac, zbog dugovanja od blizu 400 miliona dinara koje firma, po starom kolektivnom ugovoru ima prema radnicima, znaće se već u ponedeljak. Tada bi za pregovarački sto trebalo da sednu predstavnici radnika i poslovodstva i da dogovore načine i dinamiku isplate razlike u isplaćenim zaradama i onim koje su bile precizirane starim kolektivnim ugovorom.

Radi se o razlici u isplaćenoj zaradi i onoj koja je dogovorena posebnim kolektivnim ugovorom. Koji više nije na snazi, ali je obaveza ostala.

Mi smo pokušali da se dogovorimo sa poslovodstvom o načinu isplate razlike, ali nisu bili spremni za dogovor, kaže Nenad Živković, preds. USS JKP Mediana

Prema starom kolektivnom ugovoru radnici sa srednjom stručnom spremom trebalo je da primaju 67. 000 dinara. Novo rukovodstvo smatralo je da je to neprimereno, pa je kolektivni ugovor promenjen, a zarade svedene na neki razumniji nivo. Sada primaju 42. 000. Direktor Mediane Bratislav Vučković kaže da ne spori da obaveza firme prema radnicima postoji, i da je spreman na dogovore i pregovore.

Moramo da sednemio i nadjemo načine da se problem prevazidje, ističe Vučković.

Neki od radnika su u medjuvremenu tužili firmu. Njih desetak, tvrdi Vučković.

Važno je i da firma opstane, jer u protivnom neće dobro da bude ni za radnike, ni za grad, kaže Vučković.

Stari kolektivni ugovor sačinjen je 2011. godine. Po njemu radnicima se duguje razlika za nekih 36 meseci, prosečno oko 300.000 dinara po radniku.

By rezija