JUTROS OTVOREN GRANIČNI PRELAZ EVZONI, PA ZATVOREN

JUTROS OTVOREN GRANIČNI PRELAZ EVZONI, PA ZATVOREN

11:45 – Prema informacijama iz turističkih agencija, prelaz Evzoni, koji je jutros bio otvoren, ponovo je zatvoren.

Zvanične informacije o tome još nema.

 

 

 

Tanjug: Grci od ponoći otvorili prelaz Evzoni za Srbe, pa zatvorili

Grčka je od ponoći otvorila granični prelaz Evzoni za srpske turiste koji ulaze u Grčku iz Severne Makedonije, ali je taj prelaz, prenose mediji, ponovo zatvoren oko 10.30 sati.

Srpski turisti su javili da su od ponoći do jutarnjih časova automobili i autobusi iz Srbije bez problema ulazili u Grčku preko prelaza Evzoni, ali da je drama nastala na tom prelazu od 10.30 sati kada im nije dozvoljen ulaz u Grčku.

Prema nezvaničnim informacijama, “policajci i carinici na Evzoniju su dobili dopis iz Atine da se neće dozvoljavati ulaz turistima na tom granicnom prelazu do 15. jula”.

Inače, od 15. juna srpski turisti su mogli da uđu u Grčku samo iz Bugarske, na prelazu Promahonas, kada je i tu prvog dana zavladao hoas pošto Grčka u prvom trenutku nije puštala naše turiste, da bi posle promenila odluku i otvorila granicu kao što su grčki zvaničnici ranije i najavili za srpske turiste.

 

TURISTI JUTROS U GRČKU PREKO PRELAZA EVZONI

Granični prelaz Evzoni je otvoren i za građane Srbije, potvrdila je menadžer Barcino tursa Maja Mladenović koja se, odmah po prelasku granice njihovog autobusa, uključila u Jutarnji program TV Zona plus.

“Zvanično, Evzoni je otvoren i mi smo presrećni. Testiranja nema, samoizolacije nema, ostaje da pratimo da li će svima baš tražiti QR kod. A informacija da Grci hapse po plažama i vode na Ostrvo gubavaca je apsolutno netačna! To ostvo se nalazi na Kritu, nenaseljeno je I to je jedna turistička atrakcija”, kaže Mladenović.

ŠTA JE QR KOD?

Svi putnici koji 1. jula putuju u Grčku moraće da imaju odgovarajući QR kod prilikom ulaska u tu zemlju. Na osnovu tog koda zdravstveni tim će odlučavati da li će obaviti testiranje na korona virus ili će putnici nastaviti put bez zadržavanja, saopštilo je ranije Udruženje Turističkih Agencija Srbije.

Protokol o ulasku u Grčku od 1. jula-bar kodovi i testiranje

Svi putnici dužni su da ispune PLF (Pašenger Locator Form) koji može da se skine sa sajta travel.gov.gr, pružajući detaljne informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi tokom boravka u Grčkoj.

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je protokole za različite vidove prevoza koje koriste putnici u tu zemlju. Protokol za sve putnike predviđa odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika, odakle se, u zavisnosti od QR koda, usmeravaju na mesto za pregled (skrining) ili na izlaz (preuzimanje prtljaga ili pasoška kontrola).

Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na korona virus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Ako se pojave simptomi respiratorne infekcije, putnici moraju odmah da se obrate Operativnom centru nacionalne zdravstvene organizacije (EODI). U potokolu se ističe da se svi putnici moraju pridržavati svih potrebnih preventivnih higijenskih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Ako osobe koje dolaze stižu u Grčku planiraju da se zaustavljaju na više mesta u zemlji, moraju to prijaviti, uz svoje prvobitno odredište i plan puta za narednih sedam dana.

Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan sa registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je neko pozitivan na korona virus.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com