TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

“Kad mrtve duše marširaju” Emira Kusturice

Poznati reditelj Emir Kursturica promovisao je u Niškom kulturnom centru svoju petu knjigu “Kad mrtve duše marširaju”.

Kad mrtve duše marširaju” peta je knjiga Emira Kusturice, a prema rečima prof. dr Mila Lompara, ona se može definisati kao “kulturološki politički esej”. U to su mogle da se uvere I Nišlije na promociji ove knjige u Niškom kulturnom centru.

To je knjiga nastala kao jedna vrsta refleksije, sa punim poznavanjem uslova koji danas vladaju u svim društvenim zajednicama i gde se literatura pojavljuje kao jedan vječni marginalni izraz ljudski koji ne pretenduje da menja ljudsko mišljenje. Mislim da je ovo jedna od ljudskih aktivnosti koje nalažu dublje promišljanje vremena i dekodiranje koje nije na površini, nego ostaje za duži vremenski period, kaže autor knjige Emir Kusturica. 

Proslavljeni filmski reditelj kroz ovu kjnigu piše o mangupima iz Davosa, opasnostima četvrte industrijske revolucije po Srbiju, ratu u Ukrajini i transhumanizmu.

Kusturica prikazuje svoja zapažanja počev od renesanse do 21. veka, ali sa jednim ciljem: otkriti ko to slobodnom i uspravnom čoveku radi o glavi i kako pohlepa za svetskih moćnika ruši sve pred sobom dok ne sretne dostojnog protivnika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com