Kada će se ugroženim kupcima umanjiti računi za struju?

DISTRIBUCIJA SALTERJanuarski računi za struju su stigli, ali ne sa umanjenjem za najsiromašnije. Po svemu sudeći, celokupnom sistemu socijalne zaštite treba više vremena da može da podrži Uredbu o energetski zaštićenom kupcu, koja je stupila na snagu 1. januara. U Centru za socijalni rad kažu da su ti zahtevi zakrčili njihove kapacitete, ali i da su sami korisnici kasno počeli sa podnošenjem zahteva.

Nije to samo zavisilo od nas, i korisnici su sa zakašnjenjem počeli da se prijavljuju. I uredba je kasno stupila na snagu da je moglo da se očekuje da će moći sve to za januar da se realizuje, kaže za Zonu plus  pomoćnica direktora Centra za socijalni rad Niš Javorka Ranđelović.

Centar za socijalni rad
Centar za socijalni rad

Ona kaže da je Centar završio svoje spiskove zaštićenih kupaca za januar i za februar, ali da “to da li će se prihvatiti, ne zavisi od njih”.

Pravo na povlastice po Uredbi imaju korisnici novčane socijalne pomoći i građani čiji ukupni prihodi porodice ne prelaze prag socijalne sigurnosti, po Zakonu o socijalnoj zaštiti.  Pravo na status zaštićenog kupca imaju I korisnici dečijeg dodatka.

Načelnica Uprave za dečiju socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu Mirjana Popović za Zonu plus kaže da se ubrzano radi na primeni Uredbe, ali da se čeka poseban softver, koji će biti gotov do kraja nedelje. Tek tada će objedinjeni spiskovi moći da se urade i pošalju elektrodistribuciji. Da li će oni kojima se prizna pravo zaštićenog kupca moći da to svoje pravo iskoriste retrogradno i tako umanje račune koji su već stigli – o tome će odlučivati resorno ministarstvo.