Kafedžije zahvalile gradonačelniku

Kafedžije zahvalile gradonačelniku

OOV BASTE IZMESTENE.mpg_snapshot_00.26_[2014.10.13_19.09.16]Rušenje nadstrešnica i tendi u Kazandžijskom sokačetu i Obrenovićevoj ulici koje je bilo zakazano za danas je odloženo. To se praktično može reći i za protest kafedžija, koji policija nije dozvolila jer nije blagovremeno zakazan. Ipak, kafedžije su se zvanično zahvalile gradonačelniku što im je izašao u susret i omogućio stopiranje rušenja tendi, nadstrešnica i platformi. Gradonačelnik je pokrenuo inicijativu za izradu novog plana razmeštaja letnjih i zimskih bašta koji će biti urađen u saradnji sa predstavnicima niških ugostitelja.

Problem postoji 20 godina, mi insistiramo da se ne prelamaju stvari preko noći, već da se problem rešava u dogovoru sa nama, kaže potpredsednik Sekcije ugostitelja Bojan Mitić.

Ugostitelji su nezadovoljni jer prilikom donošenja Plana razmeštanja letnjih bašti nije poštovano zatečeno stanje, već se krenulo od nule, kao da ni jedna bašta u gradu ne postoji. A Kada je to već urađeno, insistiraju da im se da rok do kojeg mogu da se usaglase stvari sa predviđenim planom.

Ugostitelji tvrde da je uklanjanje tendi i nadstrešnica samo vrh ledenog brega i da je problem zapravo mnogo veći.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je već tri puta razgovarao sa ugostiteljima i da će razgovarati opet. Ističe da godinama vlada urbanistički haos što se ugostiteljskih objekata tiče i da je vreme da se na to stavi tačka.

Cela divlja naselja niču, a inspekcija ne reaguje, a ugostiteljske radnje su rešili da ruše. Problem mora da se reši i rešiće se, tvrdi Perišić.

U Nišu radi oko 500 ugostiteljskih objekata u kojima je, po rečima samih ugostitelja zaposleno od četiri do pet hiljada ljudi.