Kako će se plaćati pretplata?

Kako će se plaćati pretplata?

rts javna raspravaJoš se ne zna na koji način će da se naplaćuje TV pretplata za finansiranje javnog servisa. Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević smatra da bi trebalo da bude obavezna i navodi primer Hrvatske gde ljudi ne mogu da prime platu ukoliko nisu platili naknadu za javni servis.

Dragan Bujošević, generalni direktor RTS-a
Dragan Bujošević, generalni direktor RTS-a

RTS misli da rešenje koje je ponuđeno u zakonu nije dobro jer se svodi na dobrovoljnu naplatu. Znači, građanin može da ne plati pretplatu, RTS onda mora da angažuje i plati unapred sudske izvršitelje parama koje nema, kaže Bujošević.

Udruženja potrošača, međutim, imaju sasvim drugačije mišljenje. Kako kažu, trend u Evropi je zapravo ukidanje TV pretplate. Inače, ranije je rečeno da će krajem godine građanima stići komplet od 12 uplatnica po 500 dianra za TV taksu čija naplata, kako je predviđeno Zakonom, počinje od januara 2016. godine. Za normalno funkcionisanje RTS-a koji trenutno ima 3.300 zaposlenih, godišnje je potrebno između 90 i 100 miliona evra. Inače, uz podršku Misije OEBS-a u Nišu je održana prva u nizu javnih rasprava o programskim sadržajima RTS-a, koje Bujošević ocenjuje kao dobre zbog čega “nema potrebe da se drastično menjaju”.

 

One thought on “Kako će se plaćati pretplata?

  1. RTS treba privatizovati da saznamo da li im je stvarno potrebno 3300 radnika ili isti posao mogu da odrade desetkovani. Kako Bujoševića nije stid da sa izvršiteljima naplaćuje nišlijama servisne vesti Beograda? Neka im beograđani plaćaju pretplatu ukoliko iko od njih prati RTS. Nas ne interesuje njihov problem sa kanalizacijom, beogradske rupe i ostale beogradske vesti. Imamo svoje televizije i neka nas i naše novčanike zaobiđu sa svojim grandioznim idejama.

Comments are closed.