недеља, јул 21

KAKO DA SRPSKA PRIVREDA OSTANE U IGRI? (VIDEO)

0
150

Kako do Evropske unije srpskim asfaltom? I to – u doba korone? Da li se isplati ulagati u sve promene koje moraju da se naprave za rad pod zajedničkim krovom Evropske unije? Privrednici nemaju dilemu: Evropska unija znači šire tržište, veći obrt kapitala i više radne snage.

 

Aleksandar Milićević, direktor RPK Niš

„Svaka zemlja nakon pristupanja EU je u velikoj meri povećala svoju spoljnotrgovinsku razmenu. To znači dobit“ – kaže direktor Regionalne privredne komore Niš Aleksandar Milićević.

Goražd Ćuk

Neki su spremni, poput vlasnika eko plantaže Tamnjanica Goražda Ćuka. Lavanda u punom cvatu, smilje takođe – obećavaju dobar rod. Gotovo sve ide u izvoz. Granica ne predstavlja nikakvu prepreku, otkup je obezbeđen, kupac pouzdan.

„Imamo kupca u Francuskoj koji uzima lavandu. Mi preradimo ulje, nešto malo sušimo ali 95% je eterično ulje“ – objašnjava Ćuk.

Goražd Ćuk kaže da ima mnogo vrsta lavande, a da su ovde idealni uslovi za uzgajanje.

Ipak, po preporuci kupca, koji je dve godine ispitivao kvalitet biljaka, tu je posađena baš bugarska lavanda. I ubuduće sve će raditi planski, pomno prateći zakone tržišta.

polja lavande

„Lavanda je na 20 hektara, imamo ružu, smilje, borovnicu, rimsku kamilicu, matičnjak i zob. Pregovaramo sa kupcem ove godine šta da sadimo u budućnosti“

Približavanje procesa EU integracija ali i programa za preduzetnike koje finansira EU – to je jedan od zadataka EU info kutka u Nišu.

Interesovanje postoji a ono što je zajedničko za sve ove programe jeste da se unapredi poslovno okuženje, infrastruktura, da se ojača održivost i konkurentnost preduzeća, sve u cilju jačanja lokanih ekonomija i nacionalne ekonomije, rekla je Danijela Vučić iz EU info kutka

Međutim, ko želi da ostane u igri, mora da se prilagodi tom tržištu. Mora da uvede standarde, tehnologije, da poveća produktivnost kako bi ostao konkurentan na tržištu evrope.

Direktor RPK Niš kaže da smo mi prilično otvoreni sada kao tržište, ali ne skroz, tako da postoji opasnost da neke domaće firme ne budu mogle da trče trku sa velikim evropskim proizvođačima, trgovcima i slično.

To što je Srbija na Konstantinovom raskršću kroz istoriju je često donosilo nevolje, ali je uvek bilo značajno za trgovce. Značajno je i danas – u vreme pandemije korone, jer je Srbija blizu velikim investitorima.


Leave a reply