TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

KAKO DO BESPLATNE PRAVNE POMOĆI? (VIDEO)

Tek svaka deseta Romkinja zna da u Nišu postoji besplatna pravna pomoć za zaštitu od nasilja ili za ostvarivanje drugih prava iz oblasti socijalne zaštite, pokazalo je istraživanje Udruženja Romkinja “Osvit”.

Od ispitanica koje su do sada koristile tu pomoć, jedan deo nije bio zadovoljan pruženom uslugom.

Zbog toga je ovo udruženje sa Pravnim fakultetom u Nišu, a uz podršku UN Vumen i Evropske unije realizovalo projekat „Umreženi u pro bono programu za zaštitu prava žena“, sa ciljem osnaživanja žena i devojaka koje su doživele diskriminaciju ili nasilje u porodici ili partnerskim odnosima.

Nišlijke su samo delimično informsane o postojanju usluge besplatne pravne pomoćo, ali većina nije upoznata sa tim ko su sve pružaoci ove usluge, pokazuje istraživanje Udruženja Osvit koje je predstavljeno u Nišu na okruglom stolu.

Informisanost žena potencijalnih korisnica besplatne pravne pomoći je veoma loša i još uvek nema dovoljno poverenja u ovaj vid podrške žrtvama nasilja. Osvit je orgnizovao istraživanje na teritoriji Grada Niša, u tri romske mahale i tri seoska naselja, o tome koliko su građani i građanke upoznati sa mogućnošću da dobiju besplatnu pravnu pomoć. Od 300 anketiranih žena, 290 ne zna šta im od dokumanata treba da bi ostvarile pomoć, ili ne znaju ko je pruža. Zbog toga smo odštampali flajere sa informacijama o tome ko su pružaoci i šta je potrbno da se besplatna pravna pomoć dobije. Čak 275 ispitanica je reklo da im je ova pomoć nedostupna, bilo zbog toga što fizički ne mogu da dođu do pružalaca, bilo zbog jezičke barijere, bilo zbog loših dosadašnjih iskustava. Desetak odsto žena, koliko je koristilo pomoć, reklo je da nisu naišli na razumevanje od strane pružalaca.”, kaže Ana Saćipović iz Udruženja Osvit. 

Osvit je tokom proteklih osam meseci edukovao ugrožene kako da dobiju pomoć.

Da bi mogle da dobiju besplatnu pravnu pomoć, žene se prvo jave na SOS telefon. Ukoliko postoji potreba, zakaže se razgovor sa savetnicom. Studenti obave razgovor sa ženom koja se obratila za pomoć, posle čega je upućujemo kod advokata koji ih zastupaju na sudu.”, objašnjava pravnik SOS telefona Zorica Saćipović. 

Potpisan je i memorandum o saradnji sa Pravnim fakultetom kako bi studenti treće i četvrte godine fakulteta ponedeljkom i utorkom, dežurali u kancelariji Osvita i radili sa korisnicama besplatne pravne pomoći.

Studentima nedostaje praksa i zbog toga je kontakt sa klijentima značajan za budući rad.”, kaže Lazar Petrović studnet treće godine Pravnog fakulteta u Nišu.

Fakultet je još 2003., godine napravio pionirski korak u pružanju besplatne pravne pomoći socijalno ugoženim grupama. Prve dve godine su izvođene simulacije, a 2005. je započet rad sa stvarnim klijentima.

Kroz klinički pravnički program Pravnog fakulteta je prošlo ukupno 400 studenata, a godišnje bude oko 200 pravnih saveta i pisanih podnesaka.”, ističe profesor Pravnog fakulteta Darko Dimovski. 

Podsetimo, Osvit je licencirani pružalac usluge SOS telefona na romskom i srpskom jeziku, koji radi 24 sata. Poziv na 0800/100909 je besplatan.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com