TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

KAKO DO EU FONDOVA?

Kako bi mladi i predstavnici lokalne samouprave znali kako da napišu projekte i apliciraju za sredstva iz fondova Evropske unije učilo se u Nišu, na obuci koju su organizovali regionalne agencije Šumadije, Pomoravlja, Srema i Juga okviru projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje GIZ.

Zbog nedostatka tehničkih kapaciteta Srbija nije iskoristila sav novac koji joj je EU namenila. Zbog toga predstavnici lokalnih samouprava, opština i mladi Nišavskog regiona uče kako da na najbolji način iskoriste fondove Evropske unije za razvoj svoje zajednice.

Kako je Srbija u procesu priključenja EU i kada budemo deo Unije imaćemo šest puta više sredstava. Sada postoje problemi oko dobijanja sredstava jer kapaciteti pre svega na lokalnom nivou nisu mnogo razvijeni”, ističe direktor RRA za Šumadilju i Pomorvalje, Nenad Popović.

Mi sada kroz predpristupne fondove imamo oko 200 miliona evra na godišnjem nivou. Biće veći i do 10 puta kada uđemo u EU, svake godine moramo da imamo spremne projekte i da znamo kako da potrošimo novac inače ode mast u propast”, objašnjav atrener obuke za EU fondove, rafael Pupovac. 

Ovakve obuke se sprovode na nivou cele Srbije jer i nivo informisanosti građana o značaju priklljučenja Srbije Evropskoj uniji nije na visokom novou. U februaru je novi ciklus obuka u Kragujevcu, već je održana u Sremu i Nišu”, kaže Popović. 

Radimo na svim nivoima u Srbijii a trebalo bi da radimo i na upoznavanju srednjoškolaca o procesima EU da saznaju šta im sve to donosi kasnije za razvoj karijere i uopšte u životu”, dodaje Pupovac. 

Prema podacima Delegacije Evropske unije, u periodu 2007-2020. godine, EU je uložila oko 2,8 milijardi evra u bespovratnoj pomoći i još 6,5 milijardi evra u povoljnim kreditima u oko 300 projekata.

Analiza koju je Evropski pokret u Srbiji sproveo ukazuje da je u periodu od 2014. godine do 2020. godine, Srbija svake godine na ime strukturnih fondova, kao i novčanih i robnih donacija dobijala oko 7,7 milijardi evra.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com