Kako izvoziti u Rusiju?

Kako izvoziti u Rusiju?

IZVOZ U RUSIJU.avi_snapshot_00.00_[2014.10.26_17.56.34]Rusija je veliko tržište, danas naročito popularno za izvoznike hrane iz Srbije. Međutim, koliko su privrednici spremni za izvoz u tu zemlju? Za Rusku Federaciju važe posebni sertifikati, tako da to što proizvođači već imaju neke sertifikate poput Hasapa, za Rusiju ništa ne znači. Zahvaljujući dobrim odnosima Srbije i Rusije, sertifikacija je za naše firme ubrzana. Umesto pola godine, sada je potrebno tri do četiri meseca. To skraćenje, ipak, ne znači druge povlastice, jer svi uslovi ostaju i moraju da se ispune. Takođe, postoje i velike razlike u ceni sertifikacije, čak do 70 odsto. Na primer, sertifikat za flaširanu vodu može dobiti za četiri hiljade dolara, ali ga pojedine kuće naplaćuju i 12.000 dolara. Pomoć domaćim izvoznicima za snalaženje na Ruskom tržištu nudi i Privredna komora Srbije, koja ima svoje predstavništvo u Moskvi.

Za firme koje žele na rusko tržište veoma je važno bitno da imaju urađenu prezentaciju ili kataloge svojih proizvoda na ruskom jeziku kao i da se pojave na nekom od sajmova, kaže direktor predstavništva PKS u Moskvi Sveta Vasiljević.

Prestižan sajam „Proekspo Moskva“ održava se od 15. februara. Radi se o velikom poslovnom događaju, a prijave za taj sajam se, zbog velikog interesovanja, primaju samo do 15. decembra.