TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo NE ZATVARAJ OČI PROJEKTI 2021 Udarne

KAKO POMOĆI DECI ŽRTVAMA NASILJA? (VIDEO)

Jedno od najtežih oblika nasilja nad decom jeste seksualno nasilje, gde su, prema statistici, devojčice četiri puta češće žrtve nego dečaci. To je istakla direktorka Sigurne kuće Niš Sonja Šćekić na tribini “Zaštitimo decu” u Niškom kulturnom centru. Povod je Evropski dan najtežih oblika nasilja nad decom i Svetski dan prevencije zlostavljanja dece.

 

Deca trpe razne oblike nasilja, a jedno od najčešćih je seksualno, kaže direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić. U 82 odsto prijavljenih slučajeva žrtve su devojčice.

 

 

Da li je ta razlika realna ili ne. Moguće je da dečaci traumu dzže zadrže za sebe zbog socijalne stigmatizacije. Važno je da roditelj ne treba da paniči i da detetu pokaže razumevanje, kaže Sonja Šćekić.

 

Povodom obeležavanja dva značajna datuma – Evropskog dana najtežih oblika nasilja nad decom i Svetskog dana prevencije zlostavljanja dece, stručni tim Sigurne kuće Niš održao je tribinu pod nazivom “Zaštitimo decu” u Niškom kulturnom centru. Sonja Šćekić kaže da je jako važno da roditelji na vreme porepoznaju šta se dešava sa njihovim detetom: Ukoliko roditelj primeti da je dete promenilo ponašanje, da je postalo povučeno, da slabo komunicira, da ispoljava neku anksioznost ili depresiju, na taj način se može primetiti da se sa detetom nešto dešava. 

 

Sigurna kuća u Nišu proširiće svoju delatnost – terapeutski i savetodavno radiće i sa decom koja su žrtve nasilja, uz podršku osnovnih i srednjih škola, Doma zdravlja, Policijske uprave.

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Opštine Aleksinac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com