KAKO SE PROSLAVLJA BOŽIĆ U NIŠU (VIDEO)

KAKO SE PROSLAVLJA BOŽIĆ U NIŠU (VIDEO)

Brojni su narodni običaji na praznik Hristovog rođenja. Oni ovom pravoslavnom prazniku i daju posebnu čar ali se i razlikuju zavisno od toga u kom kraju Srbije živite. Istraživali smo kako se proslavlja Božić u Nišu i da li se poštuju običaji na dan rođenja Hrista.

Prema Zakonu o državnim i verskim praznicima Božić je u Srbiji neradni dan.Za Božić po julijanskom kalendaru se priprema zajednički ručak i daruju ukućani. Zbog toga ali i zbog lošeg vremena na niškim ulicama nema mnogo Nišlija.

Većina je božićno jutro je provela na liturgijama koje traju sve do 9. januara.

Pripreme za Božić počinju 40 dana pre 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju. Praznik odlikuju svete liturgije božićna sveća, tek ozelenela pšenica, božićni kolač, pečenica i bogata trpeza.

U česnicu se i na božićni ručak stavlja novac, a za onoga ko ga dobije veruje se da će biti uspešan cele godine. Česnica se negde seče, negde lomi, u Vojvodini je ona zapravo suva pita, dok je u južnim delovima načinjena kao pogača.

Dolazak položajnika, muškog deteta ili uspešnog mladića, u dom kao čestitara praznika – još je u praksi.

Ranije, ako su prijatelji ili članovi porodice bili daleko jedni od drugih, slali su božićne čestitke kupljene u pravoslavnim hramovima.

Poslednjih godina, prijatelji uglavnom Božić čestitaju porukom upućenom preko mobilnog telefona ili e-maila. Podsetimo, crkve koje koriste novi, gregorijanski kalendar, proslavile su Božić 25. decembra.