KAPOR: CENA PRIRODNOG GASA PRE RATA U UKRAJINI JE BILA VEŠTAČKA, EVROPA SE OKREĆE ZELENOJ ENERGIJI (VIDEO)

KAPOR: CENA PRIRODNOG GASA PRE RATA U UKRAJINI JE BILA VEŠTAČKA, EVROPA SE OKREĆE ZELENOJ ENERGIJI (VIDEO)

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor rekao je danas da je bez obzira na nedavni pad cene energenata na svetskom tržištu, nemoguće predvideti kretanje cena u budućnosti, posebno kada je reč o prirodnom gasu, jer je visoka cena bila veštačka zbog početka rata u Ukrajini.

“Ovo što se desilo je prirodna posledica rata u Ukrajini, imali smo veštačku visoku cenu prirodnog gasa od početka rata, i to je bila jedna apolitička igra režima u Kremlju, u nadi da će Evropa posustati pod tim teretom i da će izazvati podele među državama članicama EU i generalno zapadnih saveznika”, rekao je Kapor za Tanjug.

FOTO: Ilustracija

To se, dodaje, nije desilo, već je Zapad ostao jedinstven u svojoj politici osude agresije, te su shodno tome prilagodili i energetsku politiku, koja je, kako je rekao, decenijama zavisila od uvoza relativno jeftinog prirodnog gasa iz Rusije.

“To je sada nepovratno otišlo u prošlost. Trenutno 7,5 odsto ruskog gasa stiže u Evropu, a u odnosu na 45 odsto početkom 2022. godine to je nepovratno opadajući trend . Sada imamo situaciju da se Rusija okreće ka Kini i kineskom tržištu, ali to je druga tema”, ocenio je Kapor.

On je istakao da se Evropa okreće bržoj tranziciji ka zelenoj energiji i da je to potpomognuto i uvozom tečnog naftnog gasa (LNG)  iz drugih država uključujući pre svega iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Međutim imamo i druge države koje nude te usluge – Bliski Istok, Ekvador, Trinidad i Tobago i druge, tako da to jeste jedan nepovratan trend. Industrijska potrošnja, potrošnja prirodnog gasa je opala za 20 odsto u EU, ne zato što oni sad manje proizvode nego zato što su podigli energetsku efikasnost. Vanredne okolnosti u Ukrajini su doprinele bržoj trazciji ka nekim modernijim tehnologijama i ja se nadam da će Srbija ući u taj vagon promena”, rekao je Kapor.

Prema njegovim rečima, blaga zima je jedan od veoma bitnih faktora kada su u pitanju zalihe a i cena.

Kaže da koliko je on upućen, popunjenost skladišta prirodnog gasa u EU je 64 odsto, što je, kako je rekao, daleko iznad prošlogodišnjeg proseka.

To, dodao je, po prognozama analitičara govori o tome da u sledećoj sezoni Evropa ne bi trebalo da brine što se tiče snabdevenosti prirodnim gasom bez obzira na vremenske prilike.

Osim blage zime, Kapor dodatno navodi i povećanu energetsku efikasnost, odnosno, kako je rekao, rekordne investicije u obnovljive izvore energije (OIE), proizvodnju u vetroelektranama koje, navodi, prevazilaze i proizvodnju uglja u pojedinim državama EU.

“Naravno imamo zavisno od države do države i revitalizaciju nuklearnih postrojenja, konkretno u Francuskoj. Mi bi trebalo da pratimo te trendove kao što je jednom jedan čovek rekao – bilo kakva tranzicija ka prljavim energijama nas vodi u zavisnost od Kine i Rusije, a ka zelenoj energiji nas vodi približavanju EU”, rekao je Kapor.

A RECESIJA?

Što se tiče moguće recesije Kapor kaže da je i sadašnja niža cena i dalje velika, ali da je to još jedan od razloga zbog čega EU smanjuje zavisnost od prirodnog gasa.

“Po poslednjim merilima neće biti recesije u EU što ne znači da postoji optimalan privredni rast. Sa jevitnijim energentima bi naravno bio i veći privredni rast. Međutim, po svemu sudeći, recesije neće biti osim možda blage u Velikoj Britaniji, ali su prognoze da će i ona da krene ka privrednom rastu”, ocenio je Kapor.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com