Kazna zbog bojkota štrajka advokata: Dozet brisan iz imenika na tri godine

Kazna zbog bojkota štrajka advokata: Dozet brisan iz imenika na tri godine

Dragan DozetDisciplinski sud Advokatske komore u Nišu disciplinski je kaznio Dragana Dozeta brisanjem iz imenika advokata na tri godine i to zato što nije učestovao u višemesečnom štrajku advokata.

Disciplinski sud je konstatovao da se Dozet oglušio na odluku Advokatske komore Srbije (AKS) i nije poštovao uputstvo o obustavi rada advokata koje je izdala AKS. Njemu se zamera ne samo što je radio tokom štrajka advokata, već i što je svojim izjavama medijima, kako se navodi, naneo štetu advokaturi, njenoj samostalnosti i nezavisnosti.

Dozet je rekao da će se žaliti na odluku, a ukoliko ona bude potvržena, onda će povesti upravni spor i tražiti privremenu meru da može da nastavi da se bavi advokaturom do okončanja tog spora.

Dozet smatra da mu je bilo ugroženo ustavno pravo na rad i da niko nije mogao da ga na silu natera na obustavu ako on sam nije pristajao na takav vid protesta. On se posebno zalagao tokom protesta da advokati moraju da postupaju u krivičnim predmetima u kojima je odbrana obavezna.

Niškom advokatu Bobanu Džuniću izrečena je ranije mera brisanja iz imenika advokata na period od jedne godine.