KLINICKI CENTARNije tačno da epiduralnu anesteziju pri porođaju dobijaju samo deca lekara. To tvrdi direktor Kliničkog centra Niša, dr Zoran Radovanović, demantujući kolegu, dr Bojana Lukića.
Izjava direktora Gak-a da je epidural privilegija dece lekara je neprimerena i ishitrena, navodi se u saopštenju iz KC u kojem se tvrdi da se epiduralna anestezija pri porođaju primenjuje po normativima i striktnim pravilima struke, tj. isključivo kod trudnica za koje postoje medicinske indikacije za ovakvu anesteziju.
Direktor Kliničkog centra u Niš oštro negira izjave direktor GAK, dr Bojana Lukića koji je u televizijskoj emisiji javno rekao da na epidural na porođaju mogu da računaju samo privilegovani – deca lekara. Dr Zoran Radovanović tvrdi da je to netačno! Izjave ne želi da daje, ali u saopštenju navodi da u čitavoj Srbiji nema dovoljno anesteziologa koji su obučeni da ovu anesteziju primenjuju pri porođaju i dodaje:

Mi smo pre godinu dana, nakon što smo otkrili brojne zloupotrebe koje smo sankcionisali, zabranili dolazak anesteziologa na porođaj van njegove smene. Problem se pojavljuje kad pacijentkinja zahteva epidural, a mi nemamo obučenog anesteziologa u smeni i ponavljamo: taj problem nije ekskluzivitet Niša, kaže Radovanović.

U saopštenju se navodi da direktor i menadžment Kliničkog centra vode „odlučnu borbu“ protiv korupcije i nepotizma i dodaje da će ispitati sve navode dr Lukića.

Ukoliko se ispostavi da na Klinici za ginekologiju i akušerstvo postoji klasifikacija pacijenata prema srodničkim vezama sa lekarima, svi koji u tome učestvuju biće sankcionisani, navodi se u saopštenju.

O svemu je, kako se navodi, obavešteno Ministarstvo zdravlja i ministar Zlatibor Lončar. Uz napomenu da je izjava dr Lukića nanela „veliku štetu“ ustanovi jer je „netačna“, navodi se da je Klinički centar podneo zahtev za vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika GAK-a.

By rezija