TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti region i Srbija VESTI

KFOR DELIMIČNO UKLONIO BODLJIKAVU ŽICU U ZVEČANU, TZV.KOSOVSKA POLICIJA OPET PROVOCIRA (foto i video)

Zvečan, 5. juna 2023 – Vozilo takozvane Kosovske policije došlo meðu Srbe koji mirno protestuju ispred opštine. FOTO TANJUG/ STR/bs

Srbi se i danas okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava na severu Kosova i Metohije, u kojima im je onemogućen rad otkad su specijalci kosovske policije zauzeli te objekte.

Pripadnici KFOR-a su delimično uklonili bodljikavu žicu ispred zgrade opštine u Zvečanu. Žica je uklonjena sa ulice koja vodi prema opštinskoj zgradi, ali je ostala sa strane, prema Domu kulture. Još uvek nije uklonjena metalna ograda.

Bodljikavu žicu i metalnu ogradu, pripadnici KFOR-a su postavili dan nakon sukoba između njihovih vojnika i građana u Zvečanu.

KFOR se i dalje nalazi između građana koji protestuju i opštinskih zgrada u kojima su pripadnici specijalnih jedinica takozvane Kosovske policije.

Srbi zahtevaju da specijalci kosovske policije napuste opštinske zgrade zajedno sa novim gradonačelnicima, ali i da se iz zatvora puste Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

MALI MATURANTI PROČITALI PROGLAS ISPRED BODLJIKAVE ŽICE U ZVEČANU

Danas su u Zvečanu, ispred bodljikave žice i vojnika Kfora, mali maturanti pročitali svoj proglas u kojem traže da im se omogući normalno detinjstvo i da se zaustavi sukob kako bi mogli da proslave kraj školske godine i maturu.

Pripadnici Kfora ne dozvoljavaju prilaz Srednjoj školi u Zvečanu, zbog čega su maturanti prinuđeni da završne ispite polažu u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić.”

“Mi smo od danas krenuli sa tim aktivnostima po pitanju polaganja maturskog ispita za naše maturante zato što smo bili sprčeni da u našoj zgradi organizujemo to polaganje. Krenuli smo sa polaganjem Srpskog jezika i književnosti, konkretno danas u osnovnoj školi. Oni su nam ustupili njihove prostorije, tako da je ispit upravo u toku i svi su se učenici odazvali na poziv i došli”, , rekla je  školski pedagog Suzana Aleksić i izrazila nadu da se takve okolnosti neće negativno uticati na učenike i njihove rezultate na ispitu.

TZV.KOSOVSKA POLICIJA UŠLA U ULICU GDE SU OKUPLJENI GRAĐANI

Zvečan, 5. juna 2023 – Vozilo takozvane Kosovske policije u ulici gde su okupljeni graðani. FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

Pripadnici takozvane Kosovske policije ponovo su provocirali okupljene Srbe u Zvečanu, kada su vozilom ušli u ulicu u kojoj su okupljeni građani koji traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada i gde KFOR obezbeđuje da ne dolazi do kontakta između građana i policijaca.

To se dogovrilo ubrzo nakon što su pripadnici Kfora delimično uklonili žicu oko opštinske zgrade.

Policajac koji je upravljao automobilom rekao je da nije došao da provocira već da dostavi hleb, kako je rekao, svojim kolegama u zgradi opštine.

Građani sada nisu dozvolili da vozilo napusti mesto uz samu ogradu koju su postavili pripadnici KFOR-a, a posle nekoliko minuta, KFOR je omogućio da se policijsko vozilo pomeri prema zgradi opštine.

Do sada je policajcima hrana dostavljana iz druge ulice, na kojoj nema okupljenih građana.

VUČIĆ SUTRA SA LAJČAKOM I ESKOBAROM

Beograd, 14. decembra 2022 – Trilateralni susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vuèiæa ca specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajèakom i zamenikom pomoænika amerièkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom. FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIÆ/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Sastanak je zakazan u 18.30 časova, u Vili Mir, saopštila je pres služba predsednika.

Sastanku će prisustvovati šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador SAD Kristofer Hil.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com