TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti SVET VESTI

KIJEV: RUSKE SNAGE GRANATIRAJU HARKOV I MARIJUPOLJ; MOSKVA: UNIŠTENO 90 ODSTO UKRAJINSKE PVO

Zelenski: Deca u rusevinama bolnice u Marijupolju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Rusiju za vazdušni napad na bolnicu i porodilište u Marijupolju tvrdeći da pod ruševinama ima i dece.

“Direktni napad ruskih snaga na porodilište. Ljudi, deca su pod ruševinama. Zverstvo! Koliko dugo će svet biti saučesnik ignorisanjem terora? Odmah zatvorite nebo! Zaustavite ubijanja! Imate moć, ali izgleda da gubite čovečnost”, naveo je Zelenski na Fejsbuku ponavljajući poziv NATO zemljama za stvaranje zone zabrane leta iznad Ukrajine.

Zelenski je postavio i video snimak na kojem se vide razrušene zgrade i prostorije bolnice.

HUMANITARNI KORIDORI (NISU) USPELI?

Ruska i ukrajinska strana dogovorile su prekid vatre od 9 do 21 po lokalnom vremenu i otvaranje novih humanitarnih koridora iz više gradova.

Kijev je, međutim, saopštio da evakuacija iz Harkova i Marijupolja nije moguća, već samo iz Sumija i Energodara.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da humanitarni koridori danas uglavnom nisu funkcionisali. Gradonačelnik Harkova tvrdi da ruske snage granatiraju taj grad. I gradsko veće Marijupolja navodi da su u toku napadi, kao i da je gađana dečja bolnica. 

Ove tvrdnje nisu nezavisno potvrđene. Portparol Ministarstva odbrane RF Igor Konašenkov rekao je da je uništeno oko 90 odsto ukrajinskih PVO sistema i onesposobljeno 90 odsto vojnih aerodroma.

EU odobrila novi paket sankcija protiv ruskih zvaničnika i oligarha. U Moskvi tvrde da je uništeno oko 90 odsto ukrajinskih PVO sistema. UN saopštavaju da je dosad stradalo najmanje 516 civila.

 

ZELENSKI: MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ĆE SNOSITI ODGOVORNOST ZA HUMANITARNU KATASTROFU 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da će međunarodna zajednica snositi odgovornost za masovnu “humanitarnu katastrofu” ako ne odobri zonu zabrane letenja iznad te zemlje.

“Rusija koristi rakete, avione i helikoptere protiv nas, protiv civila, naših gradova, naše infrastrukture. Humanitarna dužnost sveta je da reaguje”, rekao je Zelenski u video-obraćanju.

Međutim, NATO i dalje odbija da šalje avione.Kanadski premijer Džastin Trido boravi u Nemačkoj, a u razgovoru sa Zelenskijem najavio pošiljku specijalizovane vojne opreme – kamere za dronove kojima se nadgleda ruska vojska.

S druge strane, nemački kancelar Olaf Šolc ističe da sigurno neće slati vojne avione Ukrajini.

EU O SMANJENJU RUSKIH ENERGENATA:BIĆE VRLO TEŠKO, ALI…

Lideri EU 27 na sastanku sutra i u petak u Parizu razgovaraće o smanjenju energetske zavisnosti od ruskih energenata uključujući i “odvajanje” od ruskog gasa i nafte. “Evropa, SAD i Velika Britanija su složne oko toga da moramo da se odvojimo od ruske energije što je brže moguće.

EU pokazala da u vanrednim okolnostima može da donosi “vanredne odluke” i reaguje brzo ako se pokaže politička želja i nađu investicije.

“Biće vrlo tesko, ali i izvodljivo”, navode u Komisiji., rekao je portaprol EK, Tim Mekfi.

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com