субота, јун 15

Kisić Tepavčević: Apelujem na još malo strpljenja (VIDEO)

0
278

(Tanjug)

Policijski čas za vreme prvomajskih praznika je preporuka struke zasnovana na medicinskim dokazima i iskustvima drugih zemalja, zato, kakva god bila odluka državnog vrha o dužini policijskog časa za vikend apelujem da budemo strpljivi, poručila je danas epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Istu poruku ima i infektolog Goran Stevanović koji upozorava da virus I dalje cirkuliše, a da u slučaju zaraze baš kod najstarije populacije ima nepredvidljiv tok koji se neretko fatalno može završiti.

„Bez obzira kakva će biti odluka državnog vrha, apelujem da se strpimo još malo i da se ponašamo kao i prethnodnih dana, jer izvesno je da vidimo kraj ovog epidemiološkog toka“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kaže da nam je takva disciplina potrebna kako bismo stekli kolektivni imunitet i kako bismo ušli spremniji u neke buduće dane.

„Znam da smo dosta bili zatvoreni u kućama u prethodnom period, poželili smo se druženja, izlazaka i lepog vremena i znam da nikom od nas nije prijatno niti sa velikim oduševljenjem prihvata zatvaranje u kućama, ali, apelujem, strpimo se još malo“, rekla je Kisić Tepavčević.

Upitana da li je odluka o zabrani kretanja za 1. maj konačna, Kisić je rekla da to ne zna, ali ponavlja apel da, kakva god odluka bila, čak i ako se trenutna promeni, svi budu strpljivi još malo.

„Da budemo strpljivi, da pronađemo snage u sebi da izdržimo još malo jer je sigurno da izlazimo polako i da je ovo početak kraja“, rekla je Kisić.

Ona je istakla da bi bilo dobro da se još neko vreme svi strpe, jer i kada bude ukinut policijski čas, u nekom bliskom vremenskom periodu, i kada sve bude dostupno, treba svi da se ponašamo odgovorno i smanjimo sopstveni rizik za nastanak infekcije.

„Koliko god da je epidemiloški tok povoljan, moramo da budemo svesni činjenice da virus cirkuliše u populcije i da može da pronađe put do osetljivih osoba“, upozorila je Kisić Tepavčević.


Leave a reply