TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

NASLEĐE ZA BUDUĆNOST PROJEKTI 2022

KNJAŽEVAC – NASLEĐE ZA BUDUĆNOST – EMISIJA 2

Knjaževac, iako mali gradić na istoku Srbije, u smislu očuvanog graditeljskog nasleđa i ambijentalnih celina, predstavlja pravi biser naše zemlje. Kada dođete u „malu Veneciju“ nikako ne smete zaobići objekte muzeja. Oni kao i prirodne lepote Knjaževca iz godine u godinu privlače sve veći broj turista.

Turisti sve više dolaze u objekte muzeja. U samom centru Knjaževca, u Karađorđevoj 15 nalazi se Zavičajni muzej. Smešten je u građevini konstruisanoj 1906. godine. Nekada je to bila porodična kuća porodice Sibinović, a danas je pod zaštitom države.

U Zavičajnom muzeju u Knjaževcu čuvaju se eksponati iz minulih vremena: od praistorije i rimskog doba, Vizantije i srednjeg veka, doba Turaka, Timočke bune, pa sve do današnjih dana.Tu su i predmeti pronađeni na arheološkim lokalitetima, ali i oni koji su prikupljeni u zaboravljenim selima knjaževačke opštine.

Posebno blago Zavičajnog muzeja predstavlja etnološka zbirka dvopređnih čarapa, jedinstvena u svetu.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com