TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

NASLEĐE ZA BUDUĆNOST PROJEKTI 2022

KNJAŽEVAC – NASLEĐE ZA BUDUĆNOST – EMISIJA 3

Muzej grada Кnjaževca nalazi se u Njegoševoj ulici br.6, u užem centru grada, u kući radikalskog prvaka Ace Stanojevića. Ovde, kao da je vreme stalo krajem 19. veka, podsećajuci da je nekadašnji Gurgusovac, pa zatim i Knjaževac, jedna od najstarijih varoši u Srbiji.  Građena je u dve etape kao slobodan objekat sa bogatom fasadnom plastikom u sklopu dvorišta sa ogradom. Za izlaganje raznovrsnih predmeta visoke kulturne i umetničke vrednosti iskorišćene su prostorije gornje etaže, u kojima je gradski enterijer scenski prikazan. Velika soba – salonska garnitura, zidna ogledala… i sve to pripada neorenesansi, tepih iz doba Napoleona III, gusana peć i dr. Radna soba – pisaći sto i stolica, orman bogato dekorisan, manji tepih (žizel), salonska garnitura za sedenje, umetničke slike (sve iz legata Ace Stanojevića)…Prošle godine otvorena je i nova postavka u donjoj etaži muzeja grada.

Kuća Ace Stanojevića je samo delić kulturno istorijskog blaga Knjaževca. Tu su i Zavičajni Muzej, crkve, manastiri, Timacum Minus, kao i Arheo etno park u selu Ravna. Nalazi se u dvorištu stare seoske škole. Najstarije kuće u selu sagrađene su početkom dvadesetog veka, a zgrada škole je izgrađena 1906. godine. Blizina antičkog utvrđenja Timacum Minus uticala je da se u ovom selu smesti Arheo-etno park. 

 

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com