Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, izjavio je da će povodom smrti Milutina Mrkonjića sutra biti otvorena Knjiga žalosti, a svi građani će moći da se upišu od 11 sati u sedištu SPS-a na Studentskom trgu u Beogradu.

Počasni predsednik SPS-a, nekadašnji ministar za infrastrukturu i saobraćaj i poslanik SPS-a u Skupštini Srbije preminuo je juče u Beogradu u 79. godini života.

Milutin Mrkonjić je rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu na katedri za puteve, aerodrome i železnice.

Više od 45 godina je radio na realizaciji najznačajnih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture u mnogim zemljama sveta, Jugoslaviji i Srbiji: pruge Beograd-Bar, putnih koridora 10 i 11, mostova “Beška” i “Žeželj”.

Prvi je direktor “Saobraćajnog instituta CIP”. Posle NATO bombardovanja SR Jugoslavije rukovodio je Direkcijom za obnovu zemlje.

Od 2006. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i potpredsednik Skupštine.

Od 2008 do 2012. godine bio je ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije, a od jula 2012. do avgusta 2013. ministar saobraćaja.

Od aprila 2014. poslanik je u Skupštine Srbije.