15-ak književnika iz zemlje i regiona učestvuje na ovogodišnjoj Književnoj koloniji „Sićevo“. Ljubitelje dobre knjige i pisane reči čeka niz okruglih stolova, pesničke i kniževne večeri. Kolonija traje od 12. do 16. Septembra, a svečano otvaranje zakazano je za 19 sati u Sićevu.

Pisana reč okupiće i ove godine veliki broj pisaca i pesnika na 24. Književnoj koloniji „Sićevo“. Sem umetnika iz Srbije učestvuju i gosti iz Crne Gore, Makedonije, Istočnog Sarajeva. Slušaće jedni druge, uživati u ostvarenjima kako domaće književnosti, tako i one iz regiona. Učesnike čeka poetsko drmaski program pod nazivom „Šaputanje“, ali i okrugli stolovi. Organizatori posebno izdvajaju „Pisanje u četiri ruke“.

Pisanje u četiri ruke bitno je u svim umetnostima, pa i u književnosti. Primer su Dejan Stojiljković i Vladimir Kecmanović, kaže članica saveta Verica Novakov.

Skoro četvrt veka kolonija postoji i zaista je jako cenjena, tvrdi članica saveta Biljana Stanojević.

 

Za vreme kolonije nagrada Ramonda Serbica biće uručena književniku Milosavu Tešiću.

Književna kolonija Sićevo osnovana je 1991. godine. Njen osnivač je Mihajlo Ignjatović, pisac i književni prevodilac iz Niša. Kolonija se održava svake godine polovinom septembra u prostoru Umetničke kolonije i živopisnim predelima sela Sićeva nedaleko od Niša.