TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

KO DANAS SME DA UZME KREDIT? (VIDEO)

Od aprila prošle godine referentna kamatna stopa povećana je deseti put.To znači da je Narodna banka Srbije nastavila da pooštrava monetarne uslove i utiče na usporavanje inflacije. Ipak, te mere dovode do povećanja rate kredita, a u ovom trenutku situacija je slična u celom svetu, ocenjuje prof. dr Srđan Marinković sa niškog Ekonomskog fakulteta.

Poslednja mera Narodne banke Srbije je da se referetna kamatan stopa poveća za 25 baznih poena, na nivo od 5,25%.

To znači da NBS ovu kamatu diže već deseti put od aprila prošle godine, a cilj je da se obeshrabre akteri za nova zaduženja kod banaka odnosno da se uspori inflacija, kaže ekspert za finansijska tržišta, prof. dr Srđan Marinković.

Prof. dr Srđan Marinković

Ono što se usput dešava su neželjene posledice je i da se teret otplate postojećih zajmova povećava jer su u većini srpskih banaka sprovode varijabalne kamatne stope. Kako se menjaju referetne kamatne stope menjaju se uslovi kreditnih aranžmana tako da će novi i stari kreditni aranžmani biti skuplji”, kaže Marinković.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je imao u vidu i da će se nastaviti zaoštravanje globalnih finansijskih uslova, usled pooštravanja monetarnih politika Evropske centralne banke i Sistema federalnih rezervi.

Drugačije rečeno, na domaćem tržištu novca utiče se na vrednost belibora, a na evropskom na korekcije euribora koje važe za zaduženje u evrima, ističe profesor Marinković.

Dogodilo se to da je inflacija i kod nas i u Evropi i da se banke centralnih država bore protiv toga u Americi, Britinaji i to poskupljuje kredite. Naše banke kada pozamjuljuju na evropskom tržištu novca i to prelivaju na svoje korisnike. Npr. za stambene kredite ključno će biti evropska kamtan stopa, a za kratkoročne dinarske kredite biće važna NBS”

Suština je, ističe prof. Marinković, da pored inflacije postoje i recesiona kretanja između ostalog zbog rata u Ukrajini i da ne može da se prgonozira šta nas očekuje u narednom periodu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com