Ko kontroliše robu na pijacama?!

Ko kontroliše robu na pijacama?!

pijacaDa li je sezonsko povrće  voće na niškim pijacama ispravno i bezbedno za ljudsku ishranu, niko u ovom trenutku ne može da garantuje! Direktor JKP “Tržnica”, u čijoj su nadležnosti pijace, tvrdi da je roba na niškim pijacama ispravna i da nema informaciju da u njoj ima teških metala i pesticida. Ostaje nejasno na osnovu čega bi ta informacija i mogla da se dobije, jer u Institutu za javno zdravlje tvrde da oni nisu obavili ni jednu analizu! Takođe, ne može se pouzdano znati ni da li na tezgama ima poljoprivrednih proizvoda sa poplavjenih oranica Novog Sela i Belotinca, koje je Institut za javno zdravlje ocenio nebezbednim. Jer, uprkos potvrdama iz mesnih zajednica da roba nije sa poplavjenog područja, sve na kraju zavisi od poštenja prodavca!

Sezonsko povrće i voće već se uveliko prodaje na niškim pijacama. Paradajz, paprika, krastavac, kupus, zelena salata jagode su tu. Prodavci tvrde da njihova roba nije rasla na plavljenim njivama. Neki kažu da su njihove namirnice kontrolisane, drugi da nisu.

Direktor JKP “Tržnica” Radovan Milojević kaže da se ni na jednoj niškoj pijaci ne može prodavati roba, bez da prodavac ima potvrdu da roba ne potiče iz poplavljenih područja. Takođe tvrdi da je voće i povrće na niškim pijacama apsolutno ispravno.

Ja nemam nijednu informaciju da se na bilo kojoj tezgi našla roba u kojoj ima teških metala i pesticida, kaže direktor JKP “Tržnica” Radovan Milojević.

Međutim, u Institutu za javno zdravlje tvrde da nijedan uzorak  nije dostavljen na analizu kod njih – ni iz polavljenih područja, ni sa jedne niške pijace.

Od početka godine nije urađen nijedan uzorak, a po pravilu bi trebalo vršiti mikrobiološku proveru, kao i proveru na teške metale i pesticide, načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju IZJZ Lazar Bošković.

Direktor Tržnice je TV Zona plus u naknadnom razgovoru pojasnio da trenutno ovo preduzeće nema ugovor sa Institutom za javno zdravlje, ali da će biti potpisan za 10-ak dana i da će uzorkovanje plaćati Tržnica. Dodaje da se voće iz uvoza kontroliše i na granici i da kontrole na pijaci nisu jedine.