четвртак, јун 13

Ko može lakše do posla i u doba korone? (VIDEO)

0
6

Epidemija korona virusa mnogim privrednim granama nanela je veliku štetu, pa se tokom poslednjih meseci povećao broj nezaposlenih radnika iz uslužnih delatnosti – ugostitelja, konobara, frizera… Međutim, kako kažu u niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, sada se sve polako vraća na normalu.

Mali broj zanimanja je deficitaran i to se nije menjalo poslednjih godina – traženi su profesori nemačkog jezika, matematike, socijalni radnici, malo je i farmaceuta. Najviše je ekonomista, pravnika, lekara, a sa srednjoškolskim obrazovanjem to su ekonomski tehničari, prodavci, gimnazijalci, medicinski tehničari.

Najviše se poslednjih godina traže proizvodni radnici za auto i tekstilnu industriju jer su mnoge kompanije otvorile pogone na teritoriji Nišavskog okruga, kaže za Zonu plus direktor NSZ Filijala Niš Boban Matić

Do epidemije korona virusa tražili su se radnici iz uslužnih delatnosti, onda se to promenilo.

MATIĆ: NE RASTE BROJ KORISNIKA NOVČANIH NAKNADA

BOBAN MATIĆ direktor Niške filijale NSZ

Podaci kažu da je jd 1. januara do 27. avgusta bilo 3.500 zahteva za novčanom naknda. U istom periodu prošle godine bilo ih je 3.550 što, kako kaže Matić, znači da se nije povećao broj osoba koje su ostale bez posla i ispunjavaju uslove na novčanu naknadu.
Na evidenciji NSZ Filijale Niš je oko 37.000 ljudi koji aktivno traže posao. Za sam Niš taj broj je oko 25.000. Naredni presek radiće se 1. septembra, a Matić očekuje da će pokazati bolju sliku.

SVE MOŽE TELEFONOM ILI MEJLOM

Redovi ispred Filijale

Rad je prilagođen novim epidemiološkim okolnostima, te se sve može završiti bez dolaska u filijalu – mejlom ili telefonom. Ukoliko građani ipak dođu lično, treba da poštuju sve epidemiološke mere zaštite od korona virusa.

 

 

 

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 


Leave a reply