TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti PIROTSKE RAZGLEDNICE PROJEKTI 2023

KO PRAVI NAJBOLJU PEGLANU KOBASICU? (VIDEO)

Pirotska peglana kobasica je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa i upisana je u Registar oznaka geografskog porekla imena kao “Pirotska peglana kobasica” 2022. godine i tako je, pored pirotskog ćilima i pirotskog kačkavalja postala treći zaštićeni pirotski brend. Predpostavlja se da potiče još iz doba Turaka. Prvi Sajam pirotske peglane kobasice održan je 2013.godine, u Pirotu, u sportskoj dvorani KEJ. Održava se svakog poslednjeg vikenda u januaru mesecu i uvod je u sve manifestacije koje iz godine u godinu privlače sve veći broj turista u grad.

Na ovoj manifestaciji proizvođači izlažu svoj proizvod na više oko 40 štandova, a specijalni žiri i posetioci nakon degustacije biraju najbolje proizvođače novog delikatesa. Ove godine sajam je bio poseban jer je prvi nakon pauze koja je nastala zbog epidemije koronavirusa.

Kao i sve manifestacije i ova svake godine dovede u Pirot veliki broj posetilaca iz susedne Bugarske.

Na manifestaciju svake godine rado dođu i poznate ličnosti koje su i promoteri Sajma.

Sajam pirotske peglane kobasice je manifestacija koja se odvija ceo vikend, počinje od petka i traje do nedelje. Pored izlagačkog i takmičarskog dela koji se odnosi na proizvod peglana kobasice, na ovoj gastronomskoj priredbi možete probati i degustirati i druge lokalne brendove i specijalitete pirotskog kraja i čuveni pirotski kačkavalj i beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode….

Ovaj Sajam bi od naredne godine trebalo da se iz Hale Kej prebaci u nov sajamski prostor.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Pirota. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com