KO SE PRAVI LUD? SRBIJA ILI ONI IZ EU? (VIDEO)

KO SE PRAVI LUD? SRBIJA ILI ONI IZ EU? (VIDEO)

Brnabić: Ne pravi se Srbija luda, zna se zvanična pozicija EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Ohridu, da su se od predsednika pojedinih zemalja iz regiona mogle čuti “neverovatne stvari” o Srbiji na Prespa forumu, istakavši da je jasna pregovaračka pozicija EU sa Srbijom u formi zvaničnog dokumenta u kojem se nigde ne pominje priznanje tzv. Kosova, koje se spominje u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbedosti UN 1244.

“Na predsedničkom panelu juče je najveći procenat vremena posvećen Srbiji, iako nismo imali predstavnika, ali to ih nije odvratilo da govore neverovatne stvari o Srbiji, pa smo od (predsednika Hrvatske Zorana) Milanovića čuli da se Srbija pravi luda, kao da ne zna da je za njeno učešće u EU, neophodno da prizna Kosovo”, konstatovala je Brnabić u izjavi novinarima.

Ohrid, 17. juna 2022. – Premijerka Srbije Ana Brnabic porucila je danas, na Prespa forumu na Ohridu, da je za opsti napredak regiona neophodno da se Zapadni Balkan integrise u Evropsku uniju. Premijerka je na panelu “65 godina posle Rimskog ugovora: Da li je Evropa ekonomski obnovljena i integrisana?” ocenije da to jos uvek nije slucaj i da ne moze biti opsteg razvoja i napretka bez integracije Zapadnog Balkana u Uniju. FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Zato je, kaže, danas na panelu pokazala svima dokument, zvaničnu pregovaračku poziciju EU sa Srbijom, u kojem se u poglavlju 35, gde su ostala pitanja, pod stavkom 1, spominje normalizacija odnosa Srbije i tzv. Kosova, gde je Kosovo označeno sa zvezdicom.

“To znači da se u EU pregovaračkoj poziciji sa Srbijom poziva i kaže da je oznaka Kosova u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, koja priznaje teritorijalni inegritet međunarodno priznate Srbije, što znači Kosovo kao autonomna pokrajina u okviru Srbije”, naglasila je Brnabić.

Tu se, kaže, navodi da Srbija ostaje posvećena dijalogu pod pokroviteljstvom EU, angažuje se u postizanju novih sporazuma u novim oblastima, unapređujući proces normalizacije odnosa u dobroj veri, sa ciljem da to postepeno vodi “sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i ”Kosova” u skladu sa pregovaračkim okvirom”.

Premijerka je istakla da se nigde u zvaničnoj poziciji EU nijednom rečju ne pominje priznanje tzv. Kosova od strane Srbije.

“Ne pravi se Srbija luda, nego se oni koji govore da se to podrazumeva prave ludi kao da ne znaju zvaničnu poziciju EU. Ako EU stoji pri tome onda mora da promeni pregovaračku poziciju, a dok je ona na snazi to je zvanični dokument i nikakve druge price ne mogu da igraju ulogu”, rekla je Brnabić.

Zato je, dodaje, istakla našu poziciju, da te stvari razjasni, navodeći da Srbija mora da se bori u kompleksnim okolnosima, da nastavi ekonomski razvoj i napredak i svoj evropski put.

Brnabić je konstatovala da nikada veći fokus nekog regionalnog foruma nije bio na Srbiji, kao na Prespa forumu, još od pripremng sastanka 30. maja i prve sesije, na kojoj su se, kaže, čule neverovatne stvari od profesora Edvarda Džozefa, sa Džon Hopkins univerziteta.

“Neverovatne stvari rekao da je problem čitavog regiona etnonacionalizam Srbije i Bugarske, da je Srbija ta koja region odvlači od evropskih integracija, da je najboje da srpski uticaj u zemljama bude što manji i kao najpozitivniji primer naveo Hrvatsku, gde je srpski uticaj mali… To su neverovatne stvari od jednog profesora”, rekla je Brnabić.

Brnabić: Kad govore o Srbiji, kao u ogledalu vide svoju bruku

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija u posebno teškoj situaciji pošto se njen evropski put uslovljava priznavanjem tzv. Kosova, iako se to ne pominje nigde u pregovaračkoj poziciji EU, a što je, navodi, rezultat licemerja zemalja koje su priznale tzv. Kosovo, pre svega onih iz EU.

“Ogromna je kompleksnost tog pitanja i Srbija je u specifičnoj poziciji, zato što te zemlje kada pogledaju u Srbiju, oni kao u ogledalu vide svoje licemerje, duple standarde i bruku, a to ne žele da vide”, poručila je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara na Ohridu, gde je učestvovala na Prespa forumu.

Kako je rekla, od kad je izbio rat u Ukrajini, Srbija je u još težoj situaciji, zbog ogromnog licemarja velikog broja zemalja EU i nekih drugih koje su priznale tzv. Kosovo.

“Oni se, svim srcem i dušom, bore za teritorijalni integritet Ukrajine, potpuno u skladu sa principima međunarodnog prava, za teritorijalni integritet međunarodno priznatih država, u čemu imaju našu punu podrušku. Istovremeno, taj prvi princip međunarodnog prava nije važio za Srbiju. Oni su ga prekršili 1999. i 2008. godine”, istakla je Brnabić.

Ona je upitala i kako teritorijalni integritet međunarodno priznatih država mora da se brani po svaku cenu u slučaju Ukrajine, dok u slučaju Srbije može da se prekrši.

“Kako može da se bombarduje jedna zemlja bez odluke UN, što je bila agresija Srbiju, a danas se misli da je to katastrofalno. To i jeste katastrofalno, ali kako to katastrofalno ne može da se primeni na nama”, dodala je premijerka Srbije.

Ohrid, 17. juna 2022. – Premijerka Srbije Ana Brnabic sastala se danas na marginama Prespa Foruma u Ohridu sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Kako je rekla, pojedine zemlje stepen licemerja pokazuju i time što su prekršile Rezoluciju SB UN 1244 time što su priznali tvz. Kosovo, dok se u svim drugim problemima pozivaju na puno poštovanje rezolucija UN.

“Ko onda u ovom svetu odlučuje, pošto u ovom svetu više očigledno nema međunarodnog prava, već prava jačeg i sile? Koja rezolucija Saveta bezbednosti se poštuje, a koja ne? Terate i ucenjujete oni koje nisu priznali Kosovo da ga priznaju i time da kršite Rezoluciju Saveta bezbednosti”, ukazapa je Brnabić.

Ona je naglasila da je to presedan, koji se, kada je jednom postavljen, ponavlja.

“To će otežati put svih nas u EU i to se već dešava Srbiji. Time što se u našoj pregovaračkoj poziciji govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova sa zvezdicom, koja garantuje teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 u njenim međunarodnim granicama, i nigde se ne pominje priznavanje Kosova od Srbije, o čemu sada čujemo da se očekuje”, istakla je premijerka.

Poručila je da je to presedan i da bi bilo najbolje da se svi vrate na pozicije međunarodnog prava i međunarodnog poretka.

“Tada će sve će biti lakše, jer ono što je agresija reći će se da je agresija, ono što je poštovanje teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država će biti poštovanje teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, i njegova nepovredivost, ni po koju cenu. Onda ćemo svi znati na čemu smo”, zaključila je Brnabić.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com