KO TREBA DA PRIMI ČETVRTU DOZU VAKCINE, KADA I KOJU? (VIDEO)

KO TREBA DA PRIMI ČETVRTU DOZU VAKCINE, KADA I KOJU? (VIDEO)

Ko bi trebalo da primi četvrtu dozu vakcine protiv korne i po čemu se ona razlikuje od treće covid19 doze? Dok se mnogi i dalje dvoume oko primanja prve doze protiv kovida, iz Kriznog štaba je još marta ove godine stigla preporuka za četvrtu, buster dozu. Šta kažu lekari?

U posledanja 24 sata u niškim kovid ambulantama pregledano je gotovo 1500 Nišlija. Više od polovina je radila testove, od čega je skoro 300 pacijenata bilo pozitivno na kovid. Brojke ukazuju da se epidemiološka slika pogoršava zbog čega lekari apeluju na građane da se vakcinišu.

“Vakcinisala sam se dva puta, onda sam imala koronu i sada čekam da prođe neko vreme pa ću i buster dozu”, kaže vremešna Nišlijka.

Kod većine ljudi imunitet se stiče primanjem dve doze vakcine – što se naziva primarnom vakcinacijom, a revakcinacija u obliku buster doze, služi za održavanje tog imuniteta. Drugu buster dozu može primiti svako kome je prošlo najmanje pet meseci od treće doze, ili mesec dana od preležane korone. Ima i onih kojima se četvrta doza posebno preporučuje, kaže direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

“Buster dozu bi trebalo da primi svako sa slabijim imunitetom. Stariji građani se odlučuju za kineskog proizvođača vakcine, ali mogu da prime i neku drugu. Nije važno koju ste vakcinu primili”, ističe Jerkan.

U niškom Domu zdravlja ternutno su dostupne kineska vakcina, Fajzer i Moderna.