KOLIKO NOVCA SRBIJA DOBIJA OD EU I KOLIKO RIZIKUJE DA IZGUBI? (VIDEO)

KOLIKO NOVCA SRBIJA DOBIJA OD EU I KOLIKO RIZIKUJE DA IZGUBI? (VIDEO)

Vucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti rekao da se bi se Srbija, odbijanjem plana za KiM koji su prihvatile sve članice Evropske unije, suočila sa prekidom procesa evrointegracija i povlačenjem investicija. To znači da Evropska Unija očekuje da Beograd i Priština postignu kompromis u dijalogu do aprila ove godine, za kada su zakazani izbori u opštinama na severu Kosova i Metohije.

Ankete pokazuju da poslednjih godina podrška stanovnika Srbije evrointegracijama opada. Stručnjaci za kohezionu politiku Evropske unije ocenjuju da bi naša zemlja bez podrške EU sporije napredovala.

Nema ubrzanog razvoja, nema infrastrukturnih projekata, kao što su putevi, škola, železnica, škola. Ne kažem da će sve propasti, ali biće teže da napredujemo”, kaže stručnjak ue kohezonu politiku EU, Rafael Pupovac. 

Stručnjaci za kohezionu politiku Evropske unije podsećaju da je Srbija do sada kroz EU fondove dobila preko 3,7 milijardi evra.

Sada imamo na raspolaganju preko predpristupnih fonodva oko 200 miliona evra na godišnjem nivou, a taj iznos će se povećati 10 puta kada uđemo u EU”, objašnjava Pupovac. 

Poslednja istraživanja o javnom mnjenju u Srbiji ukazuju da građani favorizuju pomoć i drugih spoljnopolitičkih aktera, poput Rusije i Kine. Srbija još nije postala članica, a prema podacima Ipsosa, na referendumu bi za ulazak u EU sada glasalo oko 35 odsto ljudi, dok je 2009. kada su Srbiji ukinute vize za ulazak u EU bilo 74 odsto.

Mi smo deo Evrope i tog sveta i značajno je da se krećemo u tom pravcu. Sećamo se nekada Poljske, Češke, Mađarske koje su se prilagodile modernoj tržišnoj ekonomiji i koliko su se razvile”, kaže predsednik UO Srpske asocijacije RRA, Nenad Popović.

Srbija je poslednju šasnu za pristupanje Uniji imala 2018. godine, kada je Evropska unija donela strategiju proširenja na Zapadnom Balkanu. U njoj je bio navaden cilj da Srbija i Crna Gora do članstva dođu do 2025. godine. Taj datum je više puta odlagan. U decembru 2021. posle dve godine zastoja, Srbija je otvaranjem tzv. klastera četiri nastavila pristupne pregovore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com