psi-2Komunalnim inspektorima Nišlije se često obraćaju nezadovoljne načinom na koji njihove komšije čuvaju kućne ljubimce. Posebno se žale na one koji čuvaju više pasa ili mačaka.
A zakon je jasan i matematički precizan: niko ne sme da čuva više od dve životinje. Bilo da su psi, mačke ili kombinacija. Izuzetak su legla sa mladuncima do četiri meseca starosti. Vlasnici životinja moraju da se postaraju i da one ne remete okolne stanare.

Oni bi trebalo da se čuvaju na taj način da ne uznemiravaju druge stanare zgrade ili okolnih kuća, kaže portporol Komunalne policije u Nišu Milan Đorđević.

U slučaju da žive u stanu, opštinske odluke propisuju da je potrebna saglasnost većine vlasnika stanova, kao i da „životinja ne sme da uznemirava stanare lajanjem, zavijanjem ili cviljenjem. Ukoliko se pas čuva u dvorištu porodične kuće svako domaćinstvo sme da čuva samo po jednu životinju i to uz saglasnost svih korisnika dvorišta.Ispunjavanje sanitarno zdravstvenih propisa samo je deo obaveza vlasnika domaćih životinja.
Opštinske komunalne inspekcije stalno dobijaju prijave Nišlija koji se žale na gomilu pasa u nekom dvorištu ili bučne životinje u stanu, rečeno je Zoni  plus u opštini Medijana. Načelnik opštinske uprave Saša Markišić kaže da većina vlasnika postupi po nalogu inspektora, a ukoliko ne – pišu se prekršajne prijave i poziva služba JKP Mediane, jer Niš nema posebnu zoohigijeničarsku službu. Odgajivačnice pasa su sasvim druga priča, i za to ne važi ograničenje u broju životinja. Ali, odgajivačnice nikako ne mogu da postoje u gradskoj sredini, što je propisano i Zakonom o dobrobiti životinja.