skupština Srbije (4)Da li su Novi Beograd i Zemun delovi Beograda? Pri sabiranju poslanika u republičkom parlamentu, ispada da nisu, kažu iz nacionalne koalicije za decentralizaciju. Prve informacije pokazale su da u Narodnu skupštinu ulaze 82 Beograđana, a zapravo ih je 105, jer, kako kažu, nisu računali poslanike iz nekoliko beogradskih opština.

Analiza na osnovu koje su se u medijima pojavili navodi da će Beograd u novom sazivu imati trećinu, odnosno 82 poslanika nije tačna, jer nije uključila poslanike koji su kao adresu naveli Novi Beograd, Zemun i još neke gradske opštine, kaže Jovana Strahinić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

broj poslanika (1)Trećina ili više od trećine poslanika, tek Beograđani su u svim izbornim ciklusima do sada natprosečno zastupljeni. Na osnovu broja stanovnika, region Beograda trebalo bi da ima 59 poslanika,  skoro duplo manje od trenutnog broja. Drugačija slika u stvarnosti ne kosi se sa izbornim zakonom.

To ne čudi. Centrale političkih partija koje same kroje liste kandidata su u Beogradu, tu je najveći politički uticaj, oni su najbliži onima koji donose odluke, zato je situacija takva. Mi prosto mislimo da to nije dobro, kaže Jovana Strahinić.

Niš ima devet poslanika I to se uklapa u sliku ravnomerne zastupljenosti, ali u ovoj nevladinoj organizaciji upozoravaju da će građani južne i istočne Srbije kojih ima skoro koliko i Beograđana imati tri puta manji broj predstavnika u novom sazivu parlamenta. To, kako kažu, pokazuje da jednakost biračkog prava koja je garantovana Ustavom u praksi ne postoji, a rešenje je – promena ustavnog zakona, jer je po ovom cela Srbija jedna izborna jedinica.