Kolona od 45 vozila Kfora na severu Kosova, kreću se ka Jarinju (VIDEO)

Kolona od 45 vozila Kfora na severu Kosova, kreću se ka Jarinju (VIDEO)

Više od 45 vozila Kfora ušlo je, na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 časova, a kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu u pravcu Jarinja. Pored borbenih vozila, nose i opremu za blokade i pravljenje barijera, poput građevinskih mašina, bagera, kolutova žica.  Pokreti Kfora na severu dolaze u trenutku već podignutih tenzija nakon poteza koje Priština povlači mimo EU, a posebno uoči namere da sutra donese odluku o formiranju vojske Kosova, uz otvorenu podršku zapadnih centara političke i vojne moći.
Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, juče je rekao da je formiranje vojske nešto o čemu “suvereno odlučuje”Priština. U tom kontekstu, prisustvo Kfora na severu, posebno sastav i oprema vozila, ukazuje na strahovanje od moguće reakcije Srbije, prenosi Televizja Most

Portparol KFOR-a Vinćenco Graso  izjavio je za televiziju Most da se radi o rutinskoj vojnoj vežbi, koje su se i ranije održavale, kao i da civilno stanovništvo nema razloga za brigu. Vinćenco nije odgovorio na pitanje gde je krajnja destinacija vozila KFOR-a, kao ni koliko će njihove aktivnosti da traju.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za televiziju Most da ukoliko je KFOR-u stalo do bezbednosti Srba, ali i ispunjenja mandata koji mu je poveren, rezolucijom SBUN 1244, trebalo je te snage da usmere ka jugu i u srpskim sredinama, a ne prema centralnoj Srbiji.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com