TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

KOMNET I PROUNS OSUDILI NAPAD NA LAĐEVIĆA

Komnet

Novinarska udruženja Komnet i Prouns osudila pretnje i  napad na glavnog urednika “Srpskog telegrafa” Milana Lađevića,

Udruženja su se oglasila saopštenjima u kojima traže od nadležnih da hitno istraže ko stoji iza napada.

Pozvali su  Komisiju za bezbednost i zaštitu novinara da preduzme sve raspoložive radnje kako bi se brže otkrivali počinioci i podigao nivo bezbednosti novinara.

Saopštenja prenosimo u celini

KOMNET TRAŽI HITNU REAKCIJU NADLEŽNIH

“Udruženje elektronskih medija Komnet poziva policiju i tužilaštvo da hitno istraže ko stoji iza upućenih pretnji i napada na Milana Lađevića, glavnog urednika “Srpskog telegrafa”.
Udruženje elektronskih medija Komnet najoštrije osuđuje praksu pretnji novinarima u Srbiji. Komnet upozorava da je krajnje vreme da se prestane sa napadima i pritiscima na novinare. Ujedno poziva Komisiju za bezbednost i zaštitu novinara da preduzme sve raspoložive radnje kako bi se brže otkrivali počinioci i podigao nivo bezbednosti novinara. Napadi na novinare koji profesionalno rade svoj posao je napad na slobodu informisanja, na demokratska dostignića srpskog društva. Ti napadi su jednostavno nedopustivi.
Komnet poziva novinare, novinarska i medijska udruženja da osude svaki vid nasilne retorike koja kreira atmosferu za direktne pretnje i napade na novinare kakav je ovaj.
Istovremeno, Komnet poziva i sve učesnike u javnom životu da prestanu da svojim pretnjama novinarima i akterima javnog života stvaraju atmosferu u kojoj je dozvoljeno upućivati najteže uvrede i pretnje. Uzdržavanje od nasilne retorike i pretnji je preduslov za bezbedan, slobodan i nezavisan rad medija. Svi moramo dati svoj doprinos” kaže se u saopštenju Komneta.

Sličnog stava je i Prouns.

PROUNS: NAĐITE KO JE NAPAO LAĐEVIĆA

“Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) najoštrije osuđuje jutrošnji napad na glavnog urednika „Srpskog telegrafa“, Milana Lađevića i pretnje smrću koje su mu tom prilikom upućene.
PROUNS poziva nadležne organe da u što kraćem roku utvrde ko stoji iza ovog napada i da zaustave nasilje i pretnje kojima se ugrožava bezbednost novinara, a samim tim i razvoj demokratije u Srbiji.

PROUNS se svojim delovanjem i do sada zalagao za bezbednost svih koji se bave novinarskom profesijom i zagovarao tezu da sloboda govora i pravo na drugačije mišljenje ne smeju biti osnov za napade i pretnje kojima su izloženi novinari” kaže se u saopštenju Prounsa.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com